Deprem Uzmanı Naci Görür olası bir İstanbul deprem senaryosunu anlattı!

Her an yaşanabileceği konusunda büyük endişelerin olduğu İstanbul depremi hakkında Deprem Uzmanı Naci Görür, kritik açıklamalarda bulundu.
Deprem Uzmanı Naci Görür olası bir İstanbul deprem senaryosunu anlattı!

Büyük 6 Şubat depreminin ardından İstanbul depremi hakkında sık sık uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, olası bir deprem senaryosunda nelerin yaşanabileceğinden bahsetti. Kentteki hava durumundan gelemeyecek olan desteklere kadar her adımı açıklayan Görür, detaylı bir şekilde süreci anlattı.

İSTANBUL DEPREMİ İÇİN ADIM ADIM UYARDI!

Konuya ilişkin Naci Görür tarafından yapılan açıklamalarda adım adım olası bir İstanbul depreminde yaşanabilecekleri anlattı. Yaşanabilecek olan felaketin ardından olası senaryoları açıklayan Görür, "Olası bir depremde İstanbul kendi kendine yetemez çünkü hastanelerin ne kadar çalışacağı, itfaiyenin ne kadar çalışacağı meçhul. Bir de bu gecekondu mantığıyla gelişmiş, plansız bir kent. Dolayısıyla yani depremde olabilecek yıkım nedeniyle burada ulaşım da olmayabilir. Veya çok sıkıntılı olabilir. İstanbul’da büyük bir kaos söz konusu olabilir. İnsanların belli bir kısmı göçük altında kalabilir. Onlara ulaşılamayabilir cankurtaranlar çalışamayabilir." dedi.

HAVA ŞARTLARINI DA HESABA KATMAK LAZIM!

Yapılan açıklamalarda depremin yaşanabileceği dönemde hava şartlarının da hesaba katılması gerektiğinden bahseden Görür, "İstanbul’da bir kar yağışı, bir yağmur olduğu zaman bile biz İstanbul’un ne kadar kaosa sürüklendiğini görüyoruz. Öyle bir depremde, böyle dar yollarda üç beş binanın bile yıkılması sonucu nasıl bir şehir içinde ulaşım sağlarsınız Allah bilir. Dolayısıyla yani çok büyük bir ihtimalle aynen Güneydoğu örneğine bakarsan Güneydoğu’da nasıl hayat durduysa, İstanbul oradan daha kötü bir durumda. Çünkü hem bina yoğunluğu hem nüfus yoğunluğu daha fazla, hem de gecekondu mantığıyla gelişmiş." şeklinde konuştu.

KAOSA SÜRÜKLENMİŞ!

Kısa zaman içerisinde depreme karşı önlemlerin alınmaya çalışıldığı bu süreci değerlendiren Görür son olarak "Gelişme diyoruz; bence gelişmiş değil, kaosa sürüklenmiş. Şimdi öyle bir depremin olması anında İstanbul kendi kendini besleyemez. Kendi kendine yardım edemez. Özetle kendi göbeğini kendi kesemez. Muhakkak dışarıdan Marmara Bölgesi’nin dışından destek ve yardım gelmeli. Eğer İstanbul depremde yardım umut ediyorsa bunu, bu depreme uzak büyük kentlerde yaparak veya onlarla anlaşma yaparak, planlayarak bu işi yapması lazım. Destek ve kurtarıcı ekibin dışarıdan gelmesi lazım. Ya da uluslararası ekibin yardımın gelmesi lazım. Doğru dürüst havaalanı bile yok. Belki ilk depremde şu andaki yapılan İstanbul Havaalanı devre dışı kalacaktır. Niye? Çünkü zemini nedeniyle. Nasıl Hatay’da havaalanı kalmadı?

Burada da aynı şey olacaktır. Atatürk Havaalanı’nı da yıktığımıza göre belli ölçüde biz elimizden gelen yanlışlıkları maalesef biraz yapmış durumdayız." dedi ve durumun ciddiyetinin bir kez daha farkına varılması gerektiğinden bahsetti.