Dikkat, salgın var! Özellikle çocuklarda görülen bu virüs, önlem alınmazsa ölüme bile yol açabilir!

Son dönemlerde çocuklarda sıkça görülen bu virüs, “ölüme” bile yol açabiliyor! İshal ve tekrarlanan kusma belirtileri varsa dikkat, hemen bir doktora danışın. İşte detaylar…
Dikkat, salgın var! Özellikle çocuklarda görülen bu virüs, önlem alınmazsa ölüme bile yol açabilir!

Özellikle Gaziantep’te son günlerde ishal, tekrarlanan kusma, yüksek ateş ve mide bulantısı şikayetleri ile hastaneye kaldırılan birçok çocukta “rota virüs” tespit edildi. Rota virüs vakalarının artmasıyla birlikte vakalara ilişkin açıklamalarda bulunan çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Ali Ayas, aileleri rota virüs salgınına karşı uyardı. Dr. Ali Ayas açıklamasında ayrıca ailelere, “çocuklarınıza aşı yaptırın” diyerek uyarıda bulundu. Elde edilen bilgilere göre bu hastalığın en büyük belirtileri arasında ishal ve tekrarlayan kusma bulunuyor. Bu belirtileri görüyorsanız hemen bir doktora danışın. İşte detaylar…

ROTA VİRÜS BULAŞICI!

Özellikle Gaziantep’te son dönemde artan rota virüs vakaları sonrasında onlarca çocukta kusma, ishal, yüksek ateş ve mide bulantısı şikayetleri görüldü. Benzer şikayetler ile hastaneye kaldırılan çocukların ardından vakalarla ilgili değerlendirmede bulunan Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ayas, ishal ve kusma belirtileri ile görülen rota virüs hastalığının bulaşıcı olduğuna dikkat çekti. Ayas aileleri aşı yaptırmaları konusunda uyararak, bu hastalığın tedavi edilmediği sürece ölüme yol açabileceğini belirtti.

“AĞIR İSHAL TABLOLARI GÖRÜLEBİLİYOR”

Dikkat, salgın var! Özellikle çocuklarda görülen bu virüs, önlem alınmazsa ölüme bile yol açabilir!

Son bir ayda hastanelere benzer şikayetler ile çok sayıda çocuğun getirildiğine dikkat çeken Ali Ayas, “Rota virüsü 5 yaş altı çocuklarda ve küçük bebeklerde yüksek ateş, ishal, kusma ile seyreden, bazen ağır ishal tablosuna yol açan bir hastalıktır. Bütün dünya coğrafyasında görülmekle birlikte, özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın seyredilmekte, yüksek yatış oranları nedeniyle ileri düzeyde iş ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerin çoğu rota aşısını ulusal aşı programına dahil etmesi nedeniyle rota riskini oldukça azaltmışlardır” ifadelerini kullandı.

“EN İYİ KORUNMA YÖNTEMİ: AŞILAMA”

Rota virüsü hastalığından korunmanın en iyi yolunun aşı olduğunu ifade eden Ayas, dünya devletlerinde ve ülkemizde yıllardır kullanılan 2 adet ruhsatlı aşı olduğunu ve bu aşıların uygulanması halinde bebeklerde rota virüsüne karşı önemli ölçüde bir bağışıklık sağlandığını belirtti. Ağız yoluyla iki kez uygulanan bu aşı ile ilgili konuşan Ayas “Rota aşısı ağız yoluyla iki kez uygulanır. İlk doz bebek 6-14 haftalık iken başlanmalı, 2. aşı 6 ayı dolduruncaya dek mutlaka yapılmalı ve iki aşı arasında en az 1 ay olmalıdır. İkinci aşı ise ağız yoluyla iki kez uygulanır” dedi.