Dinamik Fiyatlandırma Sistemi Geliyor! YİD Modeli İle Yapılan Köprü ve Otoyolların Geçiş Ücretleri Değişecek

Meclise sunulan ve Resmi Gazete'nin mükerrer sayısı ile yayımlanarak yürürlüğe giren 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı içerisinde yer alan bilgilere göre önümüzdeki sene Yap İşlet Devret modeli ile hayata geçirilen köprü ve otoyollar için dinamik fiyatlandırma sistemi devreye alınacak.
Dinamik Fiyatlandırma Sistemi Geliyor! YİD Modeli İle Yapılan Köprü ve Otoyolların Geçiş Ücretleri Değişecek

Meclise sunulan ve Resmi Gazete'nin mükerrer sayısı ile yayımlanarak yürürlüğe giren 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı içerisinde yer alan bilgilere göre önümüzdeki sene Yap İşlet Devret modeli ile hayata geçirilen köprü ve otoyollar için dinamik fiyatlandırma sistemi devreye alınacak. Detaylar haberimizde...

2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete ile yayımlandı. Yayımlanan program kapsamında 2021 yılında hükümet tarafından yapılması planlanan değişiklikler de ilan edilmiş oldu.



Yapılan açıklamalara göre otoyol ve köprüler üzerinden geçişler için alınan ücretler için 2021 yılında yeni düzenlemeye gidilecke ve Dinamik Fiyatlandırma Sistemine geçiş yapılacak.



DİNAMİK FİYATLANDIRMA NE DEMEK?



Avrupa ülkelerinin bir çoğunda uygulanan dinamik fiyatlandırma sisteminde otoyol ve köprü işletmecisini zarara uğratmadan fiyatların belirlenmesine dayanıyor. Kullanılan özel yazılımlar ile kullanıcıların köprü ve otoyol geçişlerini kullanım talepleri 7 gün 24 saat izleniyor.



Ardından kullanım yoğunluğuna bağlı olarak fiyatlandırma stratejisi buna göre belirleniyor. Dünya genelinde hava yolu şirketlerinin de bu yöntemi kullanarak bilet fiyatlarına belirlediği dile getirilirken işletmeci zarara uğratılmadan daha az kullanım olduğu dönemlerde araç sahiplerinin bu köprü ve otoyolları daha ucuza kullanmaları sağlanacak.



Yapılan değişiklik 2021 yıllık programı "Otoyol ve köprülerde dinamik fiyatlandırma ile talep yönetimi sistemi hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başlanacak" ifadesi kullanılırken, aynı zamanda "Ulaştırma sisteminin sürdürülebilirliği ve mevcut altyapının verimliliğini teminen talep yönetimi benimsenecek, ulaştırma yatırımları verimlilik odağında rasyonelleştirilecek" ifadeleri ile yapılacak sistem değişikliğini dikkat çekildi.



Emlak365.com