Ekim Ayı Ekstrelerinizi Kontrol Edin! Bankalar Yine Aidat Ücreti Kesmiş Olabilirler

Eylül ve Ekim ayında bazı bankalar müşterilerinin kredi kartları için aidat ödemesi gönderiyorlar. İtiraz edenler ücreti geri alırken hesapları kontrol etmeyenler bu parayı ödüyorlar.
Ekim Ayı Ekstrelerinizi Kontrol Edin! Bankalar Yine Aidat Ücreti Kesmiş Olabilirler

Bankaların kredi kartı kullanımlarında müşterilerinden talep ettikleri aidat ücretleri için itiraz edilebilir. Çoğu banka itiraz süreci sonunda müşterilerine kesmiş oldukları ödemeleri iade ediyorlar.

Kredi kartı aidat ücreti ödenmesine dair yönetmelik detayları, bankaların ve kart kullanıcılarının yasal hakları ile aidat ücreti kesilmesi durumunda neler yapılabileceğini adım adım anlatıyoruz.

BDDK'NIN RESMİ SİTESİNDE AÇIKLANDI

Öncelikle vatandaşların bilmeleri gereken en önemli nokta, bankalar kredi kartı ücreti alabilirler. Ancak bu müşterilerin ödeme yapmaları gerektiği anlamına gelmiyor. Çünkü bu noktada bankanın sağlaması gereken bazı ek uygulamalar mevcut. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu resmi sitesinden müşterilere o hakkı açıkladı.

Kredi Kartı Aidat Ücreti Ödemek İstemeyenler

BDDK kredi kartı aidat ücreti ödemek istemeyen müşteriler için yaptığı açıklamasında "Bankalar yasal olarak yıllık üyelik ücreti tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. Bankadan yıllık üyelik ücreti ödediğiniz kartınızı ücretsiz bir kartla değiştirmeyi talep edebilirsiniz. Banka bu talebinizi limitinizi aynı tutarak gerçekleştirmek zorundadır. Ancak ücretsiz kredi kartı, taksitlendirme ve puan/milbiriktirme vb. imkanları sunmayabilir." bilgisini verdi.

Bu bilgi kapsamında vatandaşlar bankaları ile iletişime geçecek kartlarını ücretsiz kartlar ile değiştirebilirler.

KREDİ KARTI AİDAT ÜCRETİ KESİLMİŞSE NE YAPILMALI?

Kredi kartı ücreti vatandaşların ekstrelerine yansıtılmışsa duruma itiraz edilebilir. Müşteriler itiraz sürecinde ilk olarak banka ile iletişime geçmeliler. Özellikle maaş müşterilerine, otomatik ödeme talimatı verilmesi gibi durumlarda bankaların ücretsiz kredi kartı olanakları vardır. Bu durumlarda bile bazen ücret kesintisi yapılabiliyor.

Vatandaşlar ücret kesintisinin iptali için banka ile iletişime geçmeli. Bankanın müşteri hizmetleri üzerinden ücretin iptal edilmesi istenebilir. Çoğu banka bu aşamada iade talebini kabul ediyor. Ancak ücret bu aşamada iade edilmeze müşteriler Tüketici Hakem Heyetine giderek kart ücretlerinin iadesini talep edebilirler.