Erken emeklilik için son 1 ay: Ekim ayında TBMM’ye geliyor, yararlanan çift maaşı cebine koyacak!

Ekim ayında TBMM’ye gelmesi beklenen prim düzenlemesinin yaratacağı erken emekli olma şansına ilişkin detaylar ortaya çıktı. Düzenlemenin kapsamı genişlerken; nasıl erken emekli olunacağı da belli oldu. İşte ayrıntılar…
Erken emeklilik için son 1 ay: Ekim ayında TBMM’ye geliyor, yararlanan çift maaşı cebine koyacak!

Genel seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vermiş olduğu vaatlerden biri de Bağ-Kurlu esnafa erken emekliliğin sağlanmasıydı. Başka bir değişle, SSK ile Bağ-Kur arasındaki prim gün sayısının eşitleneceği söylenmişti. Bu düzenlemeye ilişkin hazırlıklar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda başladı. Yaklaşık 1,1 milyon kişiyi etkileyeceği hesaplanmış olan yeni düzenleme 2. torba yasa ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelecekken; düzenlemenin ayrıntıları da ortaya çıktı.

Emekli olanların aylık gelirlerini yüzde 20 oranında artırma ve emeklilik prim sayısını düşürme gibi pek çok avantajı içermesi beklenen yeni düzenleme kapsamında sadece Bağ-Kurlular için değil, aynı zamanda SSK’lılar için de pek çok avantajın yer alacağı konuşuluyor. Bu yeni emeklilik sistemine ilişkin konuşan Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, Ankara kulislerinde dolaşanları A Haber’e anlattı. Erdem, sistemin ayrıntılarını duyurdu. İşte ayrıntılar…

“İKİNCİ BİR EMEKLİLİKTEN BAHSEDİYORUZ”

Ekim ayında TBMM’ye gelmesi beklenen yeni düzenleme için ‘tamamlayıcı emekli sistemi’ ifadesini kullanan Erdem, “Tamamlayıcı emeklilikten kasıt şu aslında devletin sunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kaynaklı bir emeklilik sistemimiz var zaten kamunun sunduğu. Onun yanında ikinci bir emeklilikten bahsediyoruz. Bu ikinci emeklilik dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı şekillerde uygulanıyor. Kimi ülkelerde mesleklere göre uygulanıyor. Bizde de ona benzer sistemler var banka sandıkları gibi OYAK sistemi gibi böyle mesleki tamamlayıcı emeklilikler var. Bazı ülkelerde de bizdekine benzer bireysel emeklilik sistemi gibi sistemler var. Bizde de şu anda bireysel emeklilik sistemi var. Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi var. 45 yaşın altındaki çalışanlar otomatik olarak bu sistemin içine giriyorlar. Her ay maaşlarından brüt maaşlarının yüzde 3'ü kadar bir kesinti oluyor ancak 2-3 ay içinde isterlerse bu sistemden çıkıyorlar” dedi. Ardından bu düzenlemenin daha önce de gündeme geldiğini hatırlatan Erdem, şunları söyledi:

“Yeni getirilecek sistem aslında 2017'de Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde de gündeme gelmişti ve çok da tartışılmıştı. O zaman Sayın Cumhurbaşkanı ve tarafların anlaşması halinde hem kıdem tazminatı fonu hem de bireysel emeklilik sisteminin birleştirilmesi noktasında bütün paydaşların anlaşması gerekiyor demişti. O anlaşma olmadı ama bu bizim için bir zorunluluk özellikle kıdem tazminatı fonunun kurulması çünkü Türkiye'de kıdem tazminatı sorunu var. Yüzde 80-85 ki Çalışma Bakanlığının rakamlarıdır alamıyor insanlar kıdem tazminatını.”

“HERKES ÇİFT EMEKLİ MAAŞI ALACAK”

6273588d296d783748525eb7.jpg

Açıklamalarının devamında ikinci emekliliğin önemine değinen Erdem, “Ama önce şu ikinci emeklilik niçin gerekli onu söyleyeyim. Sizin çalışırken bir yaşam standardınız var belli bir maaşınız var. Hem kamuda hem özel sektörde. Ama emekli olduğunuz zaman hem maaşınız biraz düşüyor dolayısıyla yaşam standardınız ve gelir seviyeniz düşmüş oluyor. Dolayısıyla bu standardı koruyacak gelir seviyesini koruyacak bir sistem yani ikinci bir emekli maaşı sistemi” diye konuştu. Çalışmaların hala sürdüğü düzenleme kapsamında emekli olanların çift maaş da alabileceğini bildiren Erdem, şu ifadeler ile açıklamalarını noktaladı:

“Herkes çift emekli maaşı alacak. Nasıl olacak? Önce SGK'dan kamudan emekli olacak sonra da bu tamamlayıcı emeklilik sistemiyle birlikte ikinci bir emeklilik maaşı gelecek. Bizde otomatik katılım sistemi şu anda uygulanıyor ama zorunlu değil. Bu zorunlu olduğu zaman sizin maaşınızdan yüzde 3 kesilecek.”