Felaket kapıda! Uzman isim tarih vererek ilk kar yağışı için illeri tek tek açıkladı

Havaların soğumaya başladığı bu son dönemde uzman isimler tarafından kar yağışlarının başlayacağı tarihler illere göre tek tek açıklandı.
Felaket kapıda! Uzman isim tarih vererek ilk kar yağışı için illeri tek tek açıkladı

Aşırı sıcakların yaşandığı bir yaz mevsiminin ardından vatandaşlar tarafından soğuk havaların ne zaman başlayacağı da merak konusu olmuştu. Durum bu şekilde olunca da uzmanlar tarafından da soğuk havaların başlayacağı tarihler hakkında değerlendirmeler yapılmaya başlandı. Yapılan bu değerlendirme kapsamında Ekim ayı içerisinde kar yağışlarının başlayabileceği hakkında yorumlar yapıldı.

BOL YAĞIŞLI VE SOĞUK BİR KIŞ GELİYOR!

Yaz aylarının aşırı sıcaklar ile geçmesinin ardından kış ayına girerken de havalarda aşırı soğukların yaşanmaya başlanacağı Afyonkocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt tarafından "Bazı El Nino yıllarında bol yağışlı fakat ılık olmuş. Bazı El Nino yıllarında ise yine bol yağışlı fakat soğuk olduğunu görüyoruz" şeklinde ifadeler ile açıklandı.

EKİM AYININ 15'İ VE 20'SİNE DİKKAT!

Belli tarihlerde vatandaşların daha da dikkatli olması gerektiğini ifade eden Bozyurt, "Bu sene özellikle sonbahar ve kış mevsimi bol yağışlı ve soğuk olacak gibi görünüyor. Özellikle kasım ayından itibaren. Şimdi önümüzde ekim ayının ortasına kadar kısa bir kurak dönem var. Ekimin ortasından sonra yeniden yağışlı bir sistemin ülkemize sokulacağını düşünmekteyim." diyerek ekimin 15 ve 20'si gibi yağışların beklendiğine "Balkanlar üzerinden gelecek olan sistem soğuk ve yağışlı olacak gibi duruyor. Bu durumda yurdun iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekliyorum." ifadeleri ile değinildi.

3 İL İÇİN UYARI GELDİ!

İlk olarak ülke genelinde yağışların başlayacağı illerden bahseden Bozyurt, "Ekim'in 27-29'unda yine kuzeyden ciddi bir sistem bekliyorum. Hatta bu sefer, eğer sapmazsa, Cumhuriyet Bayramı dönemlerinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede azalacak. İç kesimlerde belki mevsimin ilk karı da yağabilir diye düşünüyorum. Mesela Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi bazı şehirlerde sezonun ilk karı yağabilir." diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.