İran'da Emlak Sektörü Krizde! Devlet Müteahhitlere Ucuz Yer Vererek Krizi Çözmeye Çalışıyor

Koronavirüs salgını ve ekonomik krizle boğuşan İran'da son olarak emlak sektöründe krizi çıktı.
İran'da Emlak Sektörü Krizde! Devlet Müteahhitlere Ucuz Yer Vererek Krizi Çözmeye Çalışıyor

Koronavirüs salgını ve ekonomik krizle boğuşan İran'da son olarak emlak sektöründe krizi çıktı. Konut satışlarında ve kira ücretlerine gelen büyük zamlar İranlıları zora sokarken hükümet konuya çözüm arıyor.

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin en fazla hissedildiği sektörlerin başında gelen zor bir süreçten geçiyor.



ABD ve diğer ülkelerin uyguladığı ambargolar nedeniyle zorluk yaşayan İran'da, dolar kurunun da İran para birimi karşısında çok yüksek seviyelere çıkması bu etkileri artırdı. Salgın, ekonomik kriz sorunlarına bizde yüksek emlak fiyatları dahil oldu.



İRAN'DA EMLAK KRİZİ



İran'ın başkenti olan Tahran başta olmak üzere çok sayıda şehirde konut fiyatları çok yükseldi. Konut fiyatlarında yaşanan bu yükselmeyle birlikte kiralarda önemli ölçüde arttı. Konut fiyatları ile kira ödemeleri İranlıların ceplerini yakarak devlet şehirleri büyüterek sorunu çözmeye çalışıyor.



Emlak Sektöründeki Değer Artışının Ana Nedeni ABD Yaptırımları



İran'da yaşanan bu sorunlara dair uzmanların yapmış olduğu değerlendirmelerde ABD yaptırımları ön plana çıkıyor. Uzmanlara göre, ABD yaptırımları, ülkede yaşanan ekonomik kriz ve döviz kurunun yükselişi nedeniyle İranlılar ellerindeki nakdi değer kaybetmemesi için otomotive ya da emlak sektörüne yatırıyor.



BİR YILDA METREKARE FİYATLARINA 1000 DOLAR ZAM



İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 2019 yılınd Tahran'da ortalama bir evin fiyatı 8 milyon 633 bin tümen yani 400 dolar seviyesindeydi. Bu rakam 2020 yılında 19 milyon 81 bin tümene yükseldi. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani sorunun çözümü için şehirlerin genişletilmesi talimatını verdi. Müteahhitlere ucuz arsa sağlayacak İran, kiralara yüzde 25'ten fazla zam yapılamasını yasakladı.



Emlak365.com