Kıdem tazminatının kaldırılacağı iddia ediliyordu: Gerçek ortaya çıktı, kıdem tazminatı hesabı yeni rakamlarla değişti!

OVP’de kıdem tazminatına ilişkin yer alan bir ifade kıdem tazminatının kaldırılacağı iddialarını ortaya çıkardı. Bu tartışma devam ederken hem kıdem hem de maaş zammına ilişkin hesaplar da değişti. İşte ayrıntılar…
Kıdem tazminatının kaldırılacağı iddia ediliyordu: Gerçek ortaya çıktı, kıdem tazminatı hesabı yeni rakamlarla değişti!

Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanmasıyla birlikte 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 37,76 oranına ulaştı. Buna göre refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,76 oranında tahmin edilirken; Ocak 2024 toplu sözleşme zammını yüzde 15 olarak alan memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı tahmini yüzde 29,26’ye dayandı. Bu nedenle şimdiden memur zammının yüze 49,46 olacağı konuşurken; kıdem tazminatı hesapları da yani tahmini rakamlara göre değişti.

Memur maaş artışının yüzde 49,46 şeklinde gerçekleşmesi halinde şu an 23.489 TL olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı ocak ayı itibarıyla 35.106 TL’ye kadar ulaşacak. Ancak OVP’de yer alan bir ifade, kıdem tazminatının tamamen kaldırılacağını akıllara getirdi. Yerine başka bir sistemin geleceği konuşulurken; o maddenin detayları ortaya çıktı. Peki kıdem tazminatı kalkacak mı? İşte kıdem tazminatında son durum…

KIDEM TAZMİNATI, TES’E KATILABİLİR

640x360.jpg

Geçtiğimiz hafta yayınlanan OVP’de yer alan yeni emeklilik sistemi TES ile ilgili olarak kullanılan ifadeler kafaları karıştırmış ve bazı uzmanlarca kıdem tazminatının kaldırılacağına ilişkin yorumlanmıştı. Özellikle ilgili kısımda yer alan, ‘Emeklilikte oluşacak gelir kaybı, çalışma döneminde yaşam standartlarını korumak, ek emeklilik geliri ve hane halkı tasarruflarına yönelik bir sistem oluşturulması’ ifadesi kıdem tazminatının TES fonuna aktarılacağın akıllara getirmişti. Bununla ilişkin henüz resmi bir açıklama yokken; OVP’deki ifadelere göre, böyle bir değişiklik gerçekleşirse iş akdi feshi halinde yanan tazminat hakkı yeni sistemle birlikte yanmayacak. Ancak işten çıkarılmanın olduğu durumlarda da bu yeni sistemde kıdem tazminatı alınamayacak. Bu tazminat hakkı fona aktarılacakken; fondan parayı çekebilmek için 60 yaş şartı beklenecek. 60 yaş itibariyle biriken tutarın yüzde 25’ini toplu ödeme alabilecek olan çalışanlar, kalan kısmı aylık olarak tahsil edebilecek.

TÜRK-İŞ DAHA ÖNCE GENEL GREV DEMİŞTİ

TES ile ilgili düzenlemenin ardından Türk-İş’in bu konuyla ilgili daha önce tepki gösterdiği akıllara geldi. Genel kurulunda konuya ilişkin ‘genel grev’ tavrı koyan Türk-İş; “Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Türk-İş Genel Kurulu’nun kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişim karşısında cevabı genel grev olacaktır” ifadelerini kullanmıştı. 2023 yılının sonunda bir kez daha genel kurulunu toplayacak olan Türk-İş’in benzer bir tavrı takınacağı konuşulurken; kıdem tazminatından vazgeçme gibi bir durumun söz konusu olmayacağı söyleniyor. Sürece ilişkin resmi açıklama ise, henüz gelmiş değil.