Kosova'da neler oluyor, siren seslerinin nedeni ne? Kosova - Sırbistan savaşı mı çıktı?

Kosova’nın kuzeyinde siren seslerinin duyulması büyük bir paniğe neden oldu. Kosova’nın kuzeyinde neler oluyor? Kosova ile Sırbistan arasında savaş mı çıktı, ne açıklama yapıldı?
Kosova'da neler oluyor, siren seslerinin nedeni ne? Kosova - Sırbistan savaşı mı çıktı?

Kosava ile Sırbistan arasında gerginlik arttı. Kosova’da yarın yeni bir uygulama yürürlüğe girecek. Bu uygulamaya göre Sırbistan plakalı araçların Kosava’ya girebilmeleri için geçici plaka ve geçiş belgeleri alınması gerekecek. Kosova’nın kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukla yaşadığı bölge olan Mitroviça’da bugün siren seslerinin yükselmesi büyük bir panikle karşılandı.

SİREN SESLERİNİN NEDENİ NE?

Kosova’nın kuzeyindeki siren seslerinin nedeni herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Büyük bir endişe ile takip edilen Kosova olayının perde arkası ortaya çıktı. Buna göre yarın yürürlüğe girecek olan geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasını protesto etmek isteyenler Sırpları bir araya toplamak için siren seslerini çaldılar. Sırplar ayrıca yeni uygulamaya karşı tepki göstermek için çok sayıda yolu da trafiğe kapattılar.

Kosava polisi yaşananlara dair bir açıklama yaptı. Buna göre Sırbistan sınırında bulunan Yarinye ve Bırnyak sınır kapılarının yollarının Sırpların ablukaları nedeniyle trafiğe kapatıldığı bildirildi. Polis Kosava vatandaşlarına çağrıda bulunarak alternatif sınır kapılarına yönelmeleri çağrısında bulundu.

KOSOVA OLAYI NEDİR?

Kosava ile Sırbistan arasında 2016 yılında serbest trafik dolaşımı anlaşması imzalanmıştı. Ancak bu anlaşmanın süresi geçtiğimiz 15 Eylül’de sona erdi. Kosova hükümeti de ülkede sadece Kosova plakalı araçların dolaşımına izin verileceğini açıkladı. Sırbistan’dan giriş yapacak araçlara ise geçici plaka şartı getirildi. Kosova bu kararı karşılıklık ilkesi ile alırken alınan karar ülkenin kuzeyinde Sıprların yaşadıkları bölgede gerginliğe neden oldu. Hükümet de bu kararın uygulanması için ilgili sınır kapılarına silahlı özel polis birimleri gönderdi. Sırbistan’da Kosova’ya girecek olan araçlara 60 gün geçerli olan geçici plaka veriliyor.

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANINDAN SERT AÇIKLAMA

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic bugün sert bir açıklama yaparak, “Atmosfer ısındı ve herkes emin olsun ki Sırplar daha fazla vahşet görmeyecekler. Herkesten ricam barışın korunmasıdır. Arnavutlar akıllarını başlarına alsınlar. Sırplar da provokasyona gelmesinler. Kosova’nın sözde bağımsızlığını tanıyan büyük ülkeler de uluslararası meselelere biraz daha dikkat etsinler. Biz savaş ve çatışma istemiyoruz. Barış için dua edeceğiz ama kesinlikle teslim olmayacağız. Sırplara zulmetmeye, taciz etmeye ve öldürmeye cesaret etme cüretini gösterirlerse herkes bilsin ki Sırbistan kaybetmeyecek.” dedi.

KOSOVA BAŞBAKANI SIRBİSTAN’I SUÇLADI

Kosova Başbakanı Albin Kurti de bu akşam bir açıklamada bulunarak, “Kosova’nın kuzeyindeki gerginlikten Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç sorumludur. Kosova kamuoyu Sırp medyasının tuzağına düşmemeli. Önümüzdeki günler çok sıkıntılı olabilir. Kosova’nın bağımsızlığına kimse müdahale edemez.” ifadelerini kullandı.