MEB'den öğrencilere yeni geçme notu kararı! Dersi geçmek için artık 50 puan gerekecek

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından daha önce de yapılan açıklamalara göre okullarda geçme notunun değiştiği ifade edilmişti. Bu çerçevede alınan yeni kararlar açıklandı.
MEB'den öğrencilere yeni geçme notu kararı! Dersi geçmek için artık 50 puan gerekecek

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalara göre 2023-2024 eğitim öğretim döneminde öğrenciler için yeni kararların alındığı ifade edilmişti. Bu çerçevede alınan kararlarlar arasında geçme notu, devamsızlık ve teneffüs saatleri gibi konular da yer aldı.

Resmi Gazete'de bugün Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan yeni kararlara göre geçme notunda büyük değişikliklerin yapıldığı öğrenildi. Eskiden 45 olan geçme notunun güncellendiği ifade edilirken bunun yanı sıra daha önce de açıklanan kararlar arasında Türkçe dersi için geçme notunun 70'e yükseldiği açıklanmıştı.

MEB YENİ KARARLARI RESMİ GAZETE'DEN DUYURDU!

İlkokul ve ortaokul seviyelerindeki öğrenciler için alınan geçme notu kararı şu şekilde duyuruldu;

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(2) İlkokullarda öğrencilerin başarısı; gelişim düzeyleri dikkate alınarak öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen ders etkinliklerine katılımları, bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilir. Karnede “çok iyi”, “iyi”, “yeterli” ve “geliştirilmeli” şeklinde gösterilir.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul” ibaresi “Ortaokul” olarak, “0-44,99” ibaresi “0-49,99” olarak ve “45,00” ibaresi “50,00” olarak değiştirilmiş, aynı fıkrada yer alan “Yüzlük puan sisteminde” ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkçe dersi haricindeki dersler için” ibaresi eklenmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Türkçe dersinden ise 0-69,99 puanlar başarısız, 70,00 ve üzeri puanlar başarılı olarak değerlendirilir.”

Alınan kararlara göre bu kararın lise seviyesindeki öğrenim gören öğrenciler için ise "Bir üst sınıfa devam etmek için öğrencinin iki dönem puanının aritmetik ortalaması Türkçe dersi için 70,00’dan, diğer dersler için 50,00’dan az olamaz.” şeklinde açıklandığı görüldü.

TENEFFÜS SAATLERİ AÇIKLANDI!

Son olarak yayımlanan yönetmeliğe göre öğrenciler için belirlenen teneffüs saatleri şu şekilde duyuruldu;

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “normal” ibaresi “tekli” olarak değiştirilmiş, ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (b) bendinde yer alan “Normal öğretim” ibaresi “Tekli eğitim” olarak ve aynı bendin üçüncü cümlesinde yer alan “öğretim” ibaresi “eğitim” olarak değiştirilmiştir.

“a) Bir ders saati süresi 40 dakikadır. Okul yönetimince tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs en az 20 dakika olmak üzere diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüsler için en az 10 dakika süre ayrılır.”

Yapılan bu açıklamaların ardından kararın Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte geçme notunun resmi bir şekilde yürürlüğe girmiş olduğu öğrenildi.