Memur ve emekli maaşları değişiyor! Bakan Şimşek yeni dönemde geçilecek sistemi açıkladı

Memur ve emekli maaşlarına ilişkin olarak milyonları ilgilendiren kritik açıklama, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, maaşlara yapılacak zamlarda uygulanacak yeni sistemi duyurdu. İşte detaylar…
Memur ve emekli maaşları değişiyor! Bakan Şimşek yeni dönemde geçilecek sistemi açıkladı

Temmuz ayında, memur ve emekliler zamlı maaşlarını aldı. Haziran ayında ortaya çıkan enflasyon oranına göre ilk 6 aylık enflasyon farkı ve refah payı ile birlikte memur ve emekli maaşlarına zamlar uygulandı. Bununla birlikte yeni dönem için memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları yapılırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kritik bir açıklama geldi. Bundan sonra maaş hesaplamalarında kullanılacak olan enflasyon oranında değişikliğe gidilecek.

Son dönemlerde emeklilere ek zam, en düşük emekli ve memur maaşı, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bayram ikramiyesi konularını gündeme gelmeye devam ederken, Bakan Şimşek maaşlara yapılacak olan zam oranlarının artık hedef enflasyona göre belirleneceğini dile getirdi. Bu açıklamayla birlikte memur ve emekli maaşları için uygulanan hesap tablosu da değişti. Yeni sistemde memur ve emekli maaş hesapları nasıl yapılacak? İşte detaylar…

ZAM HESAPLAMASINDA DEĞİŞİKLİK

220179-001.jpg

Toplu sözleşme zammı ve ardından emekli maaşında zam düzenlemesi gündeme gelmeye devam ederken Orta Vadeli Program (OVP) ile tahminler ve hedefler de belirlendi. Meclis, emekli maaş zammı için açılır açılmaz harekete geçecek. Diğer yandan asgari ücret ve memur maaşı zammı başta olmak üzere kalemlerde ücret artışları da yeni sistemde düzenlenecek.

Sabah’ın haberine göre Bakan Şimşek artık ücret artışlarının hedef enflasyona göre yapılacağını dile getirdi ve buna göre gerçekleşen değil, zam yapılacak dönemin enflasyonu baz alınarak ücret artışı uygulanacak. Bununla birlikte enflasyonun etkisi azaltılmış olacak ve aynı zamanda maaşlar da enflasyon karşısında erimeyecek.

GEÇEN 6 AY DEĞİL, GELECEK 6 AY HESAPLANACAK

OVP yıl sonu enflasyon tahmini %65 olarak açıklandı. Buradan yapılan hesaplamalarla 6 aylık enflasyon da yaklaşık %38 olacak. Bu enflasyon farkı, Ocak’ta memur ve emekli maaş hesaplamasında kullanılacak. Toplu sözleşme zammı ve refah payı ile zamların Ocak’ta %50’yi geçmesi bekleniyor. Ancak Bakan Şimşek’in açıklamasıyla birlikte, yeni hesaplamalarda dönem sonundaki enflasyon değil, zamların uygulanacağı bir sonraki 6 ay için hedeflenen enflasyon oranı baz alınacak. Ancak refah payı düzenlemesinin devam etmesi bekleniyor.