Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor! MEB Türkiye geneli sınav detaylarını paylaştı 5 gün detayına dikkat!

Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin katılım sağlayacağı yazılı ve uygulamalı sınava ilişkin detaylar bugün belli oldu.
Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor! MEB Türkiye geneli sınav detaylarını paylaştı 5 gün detayına dikkat!

2023-2024 eğitim öğretim döneminin başında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan karar sonucunda Türkiye genelinde öğrencilerin seviyesini ölçmek için yazılı ve uygulamalı sınavların yapılacağı öğrenilmişti. Bu kapsamda yapılacak olan bu sınavlara girecek öğrenciler için bugün sınav yönergesi yayımlandı. Sınav ile birlikte yapılacak olan dağılımların nasıl olacağı, sınava katılım sağlayamayan öğrenciler için nasıl bir sürecin yürütüleceği açıklandı.

SINAV YÖNERGESİ BUGÜN YAYIMLANDI!

Yapılacak olan sınav için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda duyuru şu şekildeydi;

Yönerge'de konu soru dağılım tablolarına göre hazırlanacak ortak yazılı sınavlar kapsamında millî eğitim müdürlüklerinin sorumlulukları belirlendi. Ortak yazılı sınavlarda soruların nasıl olacağı, sınavların nasıl uygulanacağı ve değerlendirileceği açıklandı.

Yönerge'ye göre iki aşamada gerçekleştirilecek olan Türkçe ve yabancı dil derslerinin sınav puanları; yazılı sınavın %50'si, dinleme sınavının %25'i ve konuşma sınavının %25'i alınarak hesaplanacak. Türk dili ve edebiyatı dersinin sınav puanları ise yazılı sınavın %70'i, dinleme sınavının %15'i ve konuşma sınavının %15'i alınarak hesaplanacak. Böylelikle "dinleme, konuşma, okuma ve yazma" becerileri ölçülecek.

İlkokullarda öğrencilerin Türkçenin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla "dinleme, konuşma, okuma ve yazma" becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik ölçme araçları kullanılacak. Öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin geliştirilmesi ön plana alınacak. Ayrıca ilkokullarda süreç odaklı değerlendirmeye yönelik çalışmalar yapılacak."

SINAVA KATILAMAYAN ÖĞRENCİLERE NE OLACAK?

Yönetmeliğe göre sınava giremeyecek olan öğrencilerin 5 gün öncesinden mazeretlerini duyurması gerektiği ifade edilerek, "Süreç odaklı değerlendirme yaklaşımıyla öğretim sürecinde neler yapıldığı ve öğrencideki gelişimin ne düzeyde olduğunu ortaya koyan durum değerlendirilmesi yapılacak. Böylece öğrencinin sürecin başında bulunduğu nokta ile sürecin sonundaki gelişim seviyesi ortaya konacak. Öğrencinin gelişimi periyodik olarak izlenecek ve öğrenci ile velisine geri bildirim verilecek." şeklinde duyuruldu.

Ortak yazılı sınavlara mazeretleri nedeniyle katılamayan öğrenciler için mazeret sınavı yapılacak. Ayrıca bu sınavlara yönelik iş ve işlemlerin neler olduğu, Yönerge'de yerini aldı."

SINAV YÖNERGESİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Yukarıda verilen bağlantı üzerinden kişilerin kolay bir şekilde yapılacak olan sınava ilişkin tüm detaylara ulaşabilecekleri ifade edildi.