Naci Görür bugün olmazsa yarın diyerek tehlikeyi duyurdu! 7 büyüklüğünde deprem herhangi bir yerde olabilir

Deprem Uzmanı Naci Görür tarafından yapılan son açıklama ile birlikte 7 büyüklüğünde depremin her an herhangi bir yerde olabileceği ifade edildi.
Naci Görür bugün olmazsa yarın diyerek tehlikeyi duyurdu! 7 büyüklüğünde deprem herhangi bir yerde olabilir

6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından yaptığı açıklama ve uyarılar ile gündeme gelen Deprem Uzmanı Naci Görür, bugün Dicle Üniversitesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu, Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır Mermerciler, Madenciler Derneği ev sahipliğinde düzenlenen “Depreme Dirençli Kentler Diyarbakır Çalıştayı”nda önemli açıklamalarda bulundu.

Güncel durum hakkında değerlendirmelerde bulunurken Naci Görür, Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremin ardından büyük bir depremin daha yaşanabileceğinden bahsetti.

50 BİNDEN FAZLA İNSANIMIZ HAYATINI KAYBETTİ!

Kahramanmaraş merkezli depremde kaybettiğimiz canlardan bahseden Görür, “Bugün olmazsa yarın, herhangi bir gün sabah uyandığımız zaman 7 büyüklüğünde bir depremin herhangi bir yerde olduğunu ve binlerce insanımızı kaybettiğimizi duyabiliriz, öğrenebiliriz. Bu bizim için sürpriz olmaz. Şimdi bu bir hakikat.” şeklinde ifadeler ile her an deprem olabileceğinden bahsedildi.

DİRENÇLİ HALE GETİRMEMİZ GEREKİYOR!

Yeniden binlerce insanımızı kaybetmemek için şehirleri dirençli hale getirmemiz gerektiği hakkında “Kentlerimizi deprem dirençli hale dönüştürmeliyiz. Çünkü depremi durdurmak mümkün değil. Eğer ölmeyeceksek kentleri deprem dirençli yapacağız. Bu mümkün mü? Mümkün.” şeklinde açıklamalara yer verildi.

DİYARBAKIR İÇİN DE AÇIKLAMA GELDİ!

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremden etkilenen illerden biri olan Diyarbakır hakkında da açıklama yapan Görür, "Bazaltlar var, bunların çeşitleri olabilir ama bir kısmı gözenekli, kimi yerlerde çatlaklı da olabilir. En genç olanlarını söylüyorum, yüzeyde akıntı şeklinde gelişmişlerdir. Altlarında da kırmızı renkli, kırıntılı kumlu zemin bulunur. Dolayısıyla yapacağınız temeller 5-10 metreyi geçmemeli.

Büyük çoğunlukla evleriniz bazalt üzerinde olur. Siz bazaltların üzerinde evinizi yaparsanız, evinizi de sağlam yaparsanız o evler şununla tek karşılaşabilir, bazaltlarda göreceli olarak su bulunabilir. Deprem sırasında bu su basıncı yediği zaman dolayısıyla aynı o basıncı iletir, dolayısıyla temellere zarar verebilir binayı sendeletebilir ama yıkmaz. Diyarbakır’ın özellikle ova tarafından bahsediyorum, genellikle deprem dalgalarını sülümlendirir. Yani bazalt kütlesi o tür bir rol de oynar." şeklinde yaptığı açıklamalar ile şehrin genel olarak durumunu değerlendirdi.