Öğretmen atamalarında sistem yeniden kuruluyor! MEB'den mülakat açıklaması geldi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde öğretmen alımlarında mülakat yapılacağına dair açıklamanın yapılmasının ardından bugün detaylar öğrenildi.
Öğretmen atamalarında sistem yeniden kuruluyor! MEB'den mülakat açıklaması geldi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bugün canlı yayında açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda milyonlarca öğretmen adayının geleceğini belirleyecek olan mülakat sisteminin detaylarının neler olduğu hakkında da bilgilendirmeler yapıldı. Konuya ilişkin TV kanalında sorulan sorulara yanıtlar veren Tekin, merak edilen tüm soruların yanıtını verdi.

30 BÜYÜKŞEHİRDE MÜLAKATA ALINACAK!

Neden mülakat fikrinin yürürlüğe girdiği konusu hakkında "ABT'ye dair bazı veriler vereceğim. Bir testte, kendi alanını bilip bilmediğine dair bir test yüzde 37. Testlerin isimlerini vermeyeceği. Başka bir testte yüzde 51. Okulda istihdam edeceğim öğretmenin o alanda yeterliliği yok. Bir tanesini söyleyeceğim. Yüzde 35. 75 soruda kendi alanını ne kadar bilip bilmediğini soruyoruz. Bu Fen bilgisi... Bir başka test yüzde 45. İlköğretim Matematik yüzde 30. İngilizce yüzde 46. Yabancı dili öğretemiyoruz diyoruz. Lise Matematik yüzde 27. Alan bilgisi testinin ortalaması... Bazı branşlarda yüksek. Rehberlikte yüksek. İlahiyatta yüksek. Tarih öğretmenlerimin alan testindeki başarı ortalaması 44. Türk Dili Edebiyatı yüzde 41.

Bu rakamlar sizin elinizde olsa ne düşünürsünüz? Bunlar, bir öğretmen adayının alan vukufiyetini ölçen veriler...." dedi.

Verilerden yola çıkarak "Diyorlar ki mülakat olumsuz. Yeni getirilen mülakattın mevcut mülakattan ne farkı var. Mevcut durumda öğretmenler mülakat notuna göre atanıyor." mülakat konusuna değinen Tekin, "Biz KPSS skoru, yüzdelik dilimi alacağız, mülakatın da yüzde 50'sini alacağız. Bunun ortalamasıyla atayacağız. Eleştiri yapanların bu konuyu bilerek eleştiri yapması gerekiyor. 3 katı kadar adayı kendilerine tanımladığımız 30 büyükşehirde mülakata alacağız. Başvurduğu alanla ilgili soru bankası oluşturmuş durumdayız. Random yani rastgele bir soru çıkacak. 45 dakika bir zaman tanıyacağız." ifadeleri ile mülakatın detaylarından da bahsedildi.

"BEN HAK YEMEM!"

Mülakatların nasıl yapılacağı konusunda "İlköğretim Matematik Öğretmenliğinde, örneğin 6. sınıf matematik dersinde herhangi bir konusu öğrencilerinize nasıl anlatırsınız, bir ders anlatın diyeceğiz. Ders anlatma becerisi diyoruz. İkinci ölçeceğimiz şey, iletişim becerisi, problem çözme becerisi, tutum ölçeceğiz olacak." şeklinde bilgilendirme yapan Tekin, "Ben inançlı bir insanım, kul hakkı yemek, tanımadığım bir insanın hakkını yemek için bir şey yapıyor değilim. Kul hakkı yemeden, ideolojik kayırmaya yer vermeden bunu yapmaya çalışıyoruz." dedi.