Özel üniversiteler bu yıl cep yakacak! Bilkent, Sabancı, Koç, Özyeğin, Bahçeşehir, Atılım Üniversitesi yıllık ücret 2022

YKS sonuçları sonrasında özel üniversitelerin yıllık ücretleri araştırılmaya başlandı. Özel üniversite fiyatlarına yüzde 100 zam geldi ve artık vakıf üniversitesinde okumak hayal olmak üzere.
Özel üniversiteler bu yıl cep yakacak! Bilkent, Sabancı, Koç, Özyeğin, Bahçeşehir, Atılım Üniversitesi yıllık ücret 2022

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte birçok öğrenci tercih yapmak için üniversite araştırmaya başladı. Devlet üniversitelerine puanı yetmeyenler ya da istedikleri bölüm devlet okullarında bulunmayan kişiler özel üniversiteleri tercih ediyor. Tabi burada özel üniversitenin sunduğu ayrıcalıklar ve eğitim kalitesi de öne çıkıyor.

Önceki yıllarda özel üniversiteye gitmek oldukça kolay iken 2022 yılına gelindiğinde özel üniversite fiyatlarına yüzde 100 zam yapıldığı görülüyor. Özel üniversite hayali kuran milyonlarca gencin ailesi, yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalıyor.

Özel üniversite fiyatlarına yüzde 100 zam!

Üniversiteler devlet ve vakıf üniversiteleri olarak ikiye ayrılıyor. Günümüzde birçok öğrenci, üniversite eğitimi görmek için vakıf üniversitelerini tercih ediyor. Burslu ve burssuz eğitim verilen vakıf üniversitelerinin fiyatlarına bu yıl büyük bir zam yapıldı. 2021 yılına oranla fiyatlarda yüzde 100’ün üzerinde artış görüldü. Buna göre 2022 yılında bazı özel üniversitelerin yıllık fiyatı şu şekilde oldu:

Koç Üniversitesi 136 bin liradan 278 bin liraya,

Sabancı Üniversitesi 120 bin liradan 240 bin 750 liraya çıktı.

Özyeğin Üniversitesi 205 bin lira,

Bilgi Üniversitesi 139 bin lira,

Bahçeşehir Üniversitesi 132 bin lira,

Bilkent Üniversitesi 118 bin lira oldu.

Vakıf üniversitelerinin yıllık ücretleri bölümlere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin Tıp bölümü, diğer bölümlere nazaran daha yüksek ücretli oluyor. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Eğitim Uzmanı Sadık Gürbüz, büyük üniversiteler başta olmak üzere ülke genelindeki üniversitelerde kontenjan doldurmanın oldukça zor olacağını söyledi. Bu fiyatların yalnızca bir yıllık ücretler olduğunun altını çizerek, bunun 4-5 yılla çarpıldığında ve beslenme, ulaşım ve akademik masrafları eklendiğinde erişilemez rakamların söz konusu olacağını ifade etti.

Vakıf üniversitelerinin pahalılığı nedeniyle bu yıl devlet üniversitelerinin dolup taşacağını söyledi.