Pandemi dönemine yeniden mi döneceğiz? Uzmanlardan açıklama geldi

Covid-19'un ardından yeni bir varyantın hayatımızı hangi boyutlarda etkileyeceğinin merak edilmesi ile birlikte konuya ilişkin uzman isimden açıklama geldi.
Pandemi dönemine yeniden mi döneceğiz? Uzmanlardan açıklama geldi

Son dönemde Eris varyantının sık sık uzman isimler tarafından gündeme getirilmesinin ardından konu ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Vatandaşlar tarafından özellikle de maske döneminin, kapanma günlerinin yeniden yaşanıp yaşanmayacağının merak edilmesinin ardından son olarak Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı tarafından yapılan açıklamalarda DSÖ'nün yayımladığı varyant raporu yorumlandı.

VİRÜS YAYILMAYA DEVAM EDECEK!

Vatandaşlar tarafından virüs hakkında endişelerin artması nedeni ile yayılımın merak edilmesinin ardından Serakıncı, “Eris varyantı daha yaygın bir özelliğe sahip. DSÖ de takip edilen varyant olarak bunu sınıflandırdı. Gelen verilere göre hastane yatışları yüksek oranda seyrediyor. Bu da virüsün yayılmaya devam edeceğini gösteriyor. Ancak rakamlar şu anda endişe edilecek seviyeden çok uzak.” dedi.

MASKE HAYATIMIZA YENİDEN Mİ GİRECEK?

Uzun bir dönem maske ve mesafe ile yaşadığımız sürecin ardından yeniden maske kullanmaya başlayıp başlamayacağımız konusuna ise “Eris ve Pirola varyantları nedeniyle kapanmayı gerektirecek bir durum yok. Ancak bu kış aylarında ağır grip vakalarının görüleceğini düşünüyorum. İkili veya üçlü enfeksiyonlar olabilecek. Özellikle riskli gruptakiler aşı ve maske tedbirlerini bireysel olarak almalılar. Bunun yanında sağlıklı beslenme, egzersiz, yeterli uyku gibi uygulamalar ile bağışıklık sistemleri güçlendirilmelidir. Bulunulan ortamlarda da hava sirkülasyonu sağlanmalıdır. Bunlar yapıldığı takdirde bu kış çok olumsuz bir durumla karşılaşacağımızı zannetmiyorum. Karantinanın geri dönmesi veya maske zorunluluğu gibi pandemi tedbirlerinin yeniden uygulanmaya başlanması çok zayıf bir seçenek.” şeklinde açıklamalar ile yanıt verdi.

BELİRTİLER NELERDİR?

Kış aylarının da yaklaşması ile birlikte bu varyantın belirtileri de merak konusu olmuştu. Yapılan açıklamalara göre “Pirola varyantının semptomlarının boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürük, baş ağrısı, ses kısıklığı, kas ağrısı ve koku duyurusunun kaybı olduklarını biliyoruz. Bunlar gripte de görüldüğü için insanlar test yaptırıp önlemlerini almıyorlar. Bundan dolayı virüs daha çok yayılıyor. Pirola varyantı Omicron’dan daha ağır ve tehlikeli değil. Sadece risk gruplarında olanlar kendilerini korumalılar.” ifadeleri ile tedbir alınması gereken başlıca, tespit edilen belirtileri vatandaşlar ile paylaşılmış oldu.