Prof. Dr. Cemal Saydam: Kanal İstanbul Projesi Yapılırsa Şehir Susuz Kalacak!

Hızlandırılmasına karar verilen Kanal İstanbul projesinde kesin ihale tarihi büyük bir merakla beklenirken projenin hızlanması ile muhalif seslerde yeniden duyulmaya başlandı.
Prof. Dr. Cemal Saydam: Kanal İstanbul Projesi Yapılırsa Şehir Susuz Kalacak!

Hızlandırılmasına karar verilen Kanal İstanbul projesinde kesin ihale tarihi büyük bir merakla beklenirken projenin hızlanması ile muhalif seslerde yeniden duyulmaya başlandı. Kanal İstanbul projesi gerçekten bir çevre katliamına yol açar mı, İstanbul susuz kalacak mı?

Kanal İstanbul projesinde tartışmalar devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olan Kanal İstanbul için zorunluluk vurgusu yapılırken bir yandan da çevreciler projeye karşı çıkıyor.



Kanal İstanbul'u Yapmak Zorundayız!



Hatırlanacağı üzere konu hakkında geride bıraktığımız günlerde açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan ”İstanbul Boğazı, hatta Çanakkale boğazı, deniz ulaşım taleplerini karşılamakta zorlanıyor. İstanbul Boğazı’nda yılda 25 bin gemi geçirme kapasitemiz var.



En iyi şartlarda 40 bine kadar çıkıyoruz. 2013’te 40 bine çıktı, sonra 35 binlere inmişti. Şimdi bu trend artmaya başladı. Asya ülkelerinin ekonomisi giderek gelişecek, Çin’de üretilen malların hatta Kuzey Asya’da üretilen malların, Karadeniz’deki limanlar vasıtasıyla dünyaya açılması gündeme geldiğinde buradan 70 bin araç geçiş talebi olacak.



İstanbul Boğazı’ndan geçmesi mümkün değil. Kanal İstanbul, bir ulaşım projesidir ve bu boğazdaki geçiş taleplerini karşılayamamız için şarttır” diyerek bu projenin bir oldu bitti projesi değil zorunluluk olduğunu dile getirmişti.



Kanal İstanbul Projesi Yapılırsa İstanbul Susuz Kalır!



Konu hakkında en sert açıklamalardan birine imza atan Çevre Mühendisi Prof. Dr. Cemal Saydam Kanal İstanbul projesine şiddetle karşı çıkmıştı.



Geçmiş tarihte yapmış olduğu açıklaması yeniden gündeme gelen ve sosyal medya üzerinden paylaşılmaya devam edilen Saydam açıklamasında “Diyelim ki kanal projesi hayata geçti ve ikinci bir boğaz açıldı.



İstanbul ada haline gelecektir. Kanal tatlı su kaynaklarının önüne barikat olacak. Boru döşeyerek suyu bir yere kadar taşıyabilirsiniz. Gelecekte tatlı su kaynaklarımızın yüzde 50’sini kaybetme riskimiz var. Sızıntı olursa, yeraltı suyu havzaları bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde tuzlanır” diyerek projenin içme suyu sıkıntısı yaratacağını iddia etmişti.



Emlak365.com