Ramazan'da Tam Kapanma Mı Geliyor? Sağlık Sistemi Çöker Uyarısı Geldi!

Koronavirüs vaka sayılarının önlenemez yükselişi karşısında tam kapanma tartışmaları yapılırken bilim adamları konuya dair düşüncelerini açıklamaya devam ediyorlar. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul tam kapanmaya dair düşüncesini açıkladı.
Ramazan'da Tam Kapanma Mı Geliyor? Sağlık Sistemi Çöker Uyarısı Geldi!

Türkiye'de koronavirüs vaka sayıları kelimenin tam anlamıyla uçuşa geçti. Dün açıklanan resmi verilere göre günlük vaka sayıları 50 Bin sınırını aştı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da bir açıklama yaparak vaka sayılarının sürpriz olmadığını ve Mart ayında başlayan serbestleşmenin sonucu olduğunu söyledi.

ACİL TAM KAPANMA!

Konuya dair düşüncelerini ifade eden Bülent Ertuğrul, “Yalnızca vaka sayıları yükselmiyor. Aynı zamanda hasta sayıları ile ölüm sayıları da artıyor. Artık ne yapmak gerekir sorusuna acilen cevap bulup hareket geçmek şart oldu. Çok acil bir şekilde sosyal ve ekonomik olarak mağdur olabilecek kesimlerin mağduriyetlerini giderecek bir planlama ile tam kapanmaya geçilmelidir.. Biz bu konuda Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ve birkaç dernek olarak bildiri yayınladık. İnsanların ekonomik kayıplarının karşılanacağı bir tam kapanmayı önerdik. Tam kapanmayla beraber aşı çalışmalarına da hız verilmesini tavsiye ettik. Bu şekilde virüsü kontrol altına alabilirsiniz. Ancak yine de kararı verecek olan siyasi iktidardır. Lakin tam kapanma olmazsa vaka sayılarının 100 Bin'li rakamlara ulaşacağını görebiliriz.” dedi.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKER

Hasta sayısının artacağını söyleyen Bülent Ertuğrul, “Bu rakamlar çok daha yüksek noktalara gider. Bu tabiki tespit edilebilen sayı. Bir de asemptomatik olanlar var. Koronavirüse yakalandıklarını farketmeyenler toplum içerisinde geziyorlar. Birkaç gün içerisinde 60 bin vaka sayısı görülür diye tahmin ediyorum. Tam kapanma olmazsa gerçekleşecek vaka sayısı artışı ile sağlık sistemimiz cevap veremez hale gelecek. Hastaları tedavi edemeyeceğiz. Sistem çökecek. Bir an önce tam kapanma kararı almak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

KİM, HANGİ AŞIYI BULURSA OLSUN

Koronavirüs aşısı hakkında da konuşan Bülent Ertuğrul, “Aşı tartışması yapacak durumda değiliz. Şu aşı iyi, bu aşı kötü dönemini geçtik. Kim hangi aşıyı bulabiliyorsa olsun. Ancak hangisi bize göre daha güvenilir diye sorulursa Sinovac diyebilirim. İnaktif bir virüs aşısı olarak bizim geleneksel aşılarımız ile Sinovac aşısı örtüşüyor. Güvenli olduğundan en küçük bir şüphemiz yok. Diğeri mRNA dediğimiz yeni yöntemle geliştirilmiş aşı. Onun da yüksek antikor titresi ve daha yüksek koruyuculuk oranı var. Ancak bazı yan etkiler görülebiliyor. Bunlar geçici etkilerdir hiç telaş yapmaya gerek yok.” dedi.