Resmi Gazete Bugün: Somali'ye 30 Milyon Dolar Yardım Doğru Mu, Hibe Ne Demek?

Somali'ye 30 milyon dolar hibe yapılacağı haberi gündemi salladı. Türkiye Somaliye'ye yardım mı yapacak, hibe ne demek, haber doğru mu, gerçek mi?
Resmi Gazete Bugün: Somali'ye 30 Milyon Dolar Yardım Doğru Mu, Hibe Ne Demek?

Türkiye orman yangınları ile mücadele etmeye devam ederken 5 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan yeni hibe kararı sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Türkiye'nin Somali'ye 30 milyon dolar hibe para yardımı yapacağı haberi büyük tartışmalar yarattı.

Yangın bölgesinde son derece büyük bir tahribat meydana gelirken vatandaşların kenetlenerek yangın bölgesine yardım ulaştırmak için çabaları büyük takdir toplarken böylesi bir dönemde Somali hükümetine yapılacak olan hibe para yardımı farklı tepkiler oluşmasına neden oldu.

HİBE NE DEMEK?

Hibe kelime olarak bağış, bağışlama anlamında kullanılmaktadır. Finans sektöründe ise hibe karşılıksız olarak verilen destekler için kullanılır. Karşılıksız ve geri ödemesiz olarak verilen devlet destekleri hibe olarak tanımlanmaktadır.

TÜRKİYE SOMALİ'YE 30 MİLYON DOLAR HİBE PARA YARDIMI YAPIYOR MU, HABERLER DOĞRU MU, GERÇEK Mİ, YALAN MI?

Orman yangınlarının pek çok bölgede aynı anda başlaması, yangınların büyük bir hızla yayılması, yangında pek çok yerleşim yerinin etkilenmesi, hem evlerin hem de geçimini hayvancılık ile sağlayan kişilerin hayvanlarını kaybetmesi ile Türkiye büyük bir yara almış, ekonomik olarak sıkıntılı bir sürece girilmişti.

Devlet yangın bölgelerine destek olarak para yardımları başlatırken mağdur olan kişilerin sayı olarak fazla olması ve mağduriyetlerin büyük olması nedeni ile yapılan yardımlar yetersiz gelmiş, vatandaşlarda yardım kampanyaları başlatarak bölgede yaşayan kişilere yardımcı olmaya çalışmıştı.

Resmi Gazete Bugün: Somali'ye 30 Milyon Dolar Yardım Doğru Mu, Hibe Ne Demek?

AYLIK 2 MİLYON 500 BİN DOLAR HİBE PARA YARDIMI YAPILACAK!

Süreç devam ederken Resmi Gazete ile bugün yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Somali Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hibe Anlaşmasının Yürürlüğe Girmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 4330) kapsamında Somali Hükümetine 30 milyon dolarlık para yardımı yapılmasına karar verildi.

Resmi Gazete Bugün: Somali'ye 30 Milyon Dolar Yardım Doğru Mu, Hibe Ne Demek?

ANLAŞMA METNİNİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Söz konusu para yardımı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Somali Fedaral Cumhuriyeti Hükümeti'ne aylık 2 milyon 500 bin dolar olmak üzere 30 milyon doları aşmayacak şekilde para yardımı yapacak. Hibe olarak karşılıksız ve geri ödemesiz verilen bu para Somali tarafından bütçe finansmanı ve kurumların geliştirilmesi amacı ile kullanılacak.

Dilimler halinde yapılacak olan para yardımı Dışişleri BAkanlığı onayı ile en fazla 6 aylık dönemleri kapsayacak şekilde yatırılacak.