Sağlık Bakanı Koca 22 bin 573 kişide görüldü diyerek son verileri paylaştı! Mutlaka test yaptırılması gerekiyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan son açıklama ile birlikte son iki senede SMA riski taşıyanların sayısının arttığı öğrenildi.
Sağlık Bakanı Koca 22 bin 573 kişide görüldü diyerek son verileri paylaştı! Mutlaka test yaptırılması gerekiyor

Yeni doğan bebeklerde görülen ve tedavi edilmemesi durumunda ölümcül olan SMA hastalığı için Sağlık Bakanlığı tarafından 2021 senesinde taramalara başlanmıştı. Evlenecek olan çiftler için bakanlık tarafından ücretsiz bir şekilde sunulduğu bu testleri yaptırmanın öneminden sık sık bahsedilirken, Bakan Koca tarafından bugün yapılan açıklamalarda testlerin sonucundan bahsedilerek, dikkat edilmesi gereken konulara değinildi.

22 BİN 573 KİŞİDE RİSK GÖRÜLDÜ!

2021 senesinden bu yana elde edilen rakamlara bakıldığı zaman riskin görüldüğü toplam kişi sayısı hakkında Bakan Koca, "Programın uygulamaya konulmasından 4 Eylül 2023'e kadar 1 milyon 834 kişi tarandı. Alınan numunelerin analizi sonucunda, 'SMA taşıyıcılığı şüpheli' olarak tespit edilen 22 bin 573 kişi için elde edilen veriler, programın SMA hastalığının yayılmasını engelleme ve erken teşhis konusundaki önemini göstermiştir" şeklinde konuştu.

MUTLAKA TEST YAPILMASI GEREKİYOR!

Bakanlık tarafından yeni evlenen çiftçilerin SMA testini yapması gerektiği hakkında ise "Ebeveynlerin her ikisi de taşıyıcı olduğunda bebekte hastalık riski yüzde 25'e kadar yükselmektedir. Bu nedenle, SMA taşıyıcılığını evlilik öncesinde saptamak, potansiyel riski azaltma açısından büyük bir önem taşıyor. SMA tarama testleri, evlilik öncesi dönemde, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz yapılmakta ve aile hekimliklerince yürütülmektedir.

Ayrıca, gebelik döneminde de talep eden çiftlere tarama testi uygulanıyor. Tarama sonuçları 2 hafta içinde elde edilmekte ve e-Nabız uygulaması aracılığıyla kolayca sonuçlara erişilebilmektedir. Ayrıca, programın bir parçası olarak, çiftlerin taşıyıcı olduğu belirlendiğinde, sağlıklı bir çocuk sahibi olabilmeleri için genetik danışma hizmeti sunuluyor.

Bu danışma, doğum öncesi veya tüp bebek aşılama öncesi tanı testi gibi seçenekleri içermektedir. Şayet çiftlerden sadece birinin taşıyıcılığı şüpheli ise diğerinin de sessiz taşıyıcı olma ihtimaline karşı, tıbbi genetik uzmanına yönlendirilerek, daha detaylı bir inceleme yapılması ve danışmanlık imkanına kavuşması bedelsiz olarak sağlanmaktadır.

SMA, ilerleyici bir motor nöron hastalığıdır, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle, evlilik öncesi SMA Tarama Programı erken teşhis ve önleme açısından kritik bir rol oynamaktadır." şeklinde açıklamalara yer verildi.