Selahattin Demirtaş Hâkim'e Neler Anlattı

Örgüt yöneticiliği suçlamaları gerekçesiyle 15 aydır tutukluluğu süren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 ay sonra ilk kez hâkim karşısına çıktı.
Selahattin Demirtaş Hâkim'e Neler Anlattı

Örgüt yöneticiliği suçlamaları gerekçesiyle 15 aydır tutukluluğu süren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 ay sonra ilk kez hâkim karşısına çıktı.

Selahattin Demirtaş Hâkim Karşısında


Örgüt yöneticiliği, terör örgütü kurma, yönetme, propagandasını yapmaya ilişkin suçlamalarla tutuklanan Demirtaş il duruşmaya güvenlik gerekçesiyle getirilmemişti, 142 yıla varan hapis istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması için, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden Ankaraya'ya getirildi.

Sincan Cezaevi'nde gerçekleşen duruşmaya HDP yeni Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile birlikte, eşi Başak Demirtaş'ta katıldı. Güvenlik önlemlerinin yüksek tutulduğu mahkemede, HDP ve dışarıdan katılmak isteyen birçok ziyaretçi duruşmaya alınmadı ve jandarma, Demirtaş'ın izleyicilerle selamlaşmaması için çember oluşturdu.

Selahattin Demirtaş Hâkim'e Neler Anlattı

Neler dedi?


Anayasa gereğince meclis kararınca olmadığı müddetce tutuklu yargılamanın olamayacağını söyleyen Demirtaş, 15 aydır süren tutukluğunun hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Demirtaş, ifadesinde özellikle seçim dönemine değindi: " 2010'daki referandumda evet oyu kullanmamız için Abdullah Öcalan'ın el yazısıyla İmralı'dan yazı getirdiler. Bakanın kendisi getirdi. Bana getirdi. Niye? Referandumda hem parlementoda hem de dışarıda evet oyu vermemiz için. Tanıklarını dinleteceğim. 'Partimizin anayasa değişikliğine ilişkin tavrı bu.Biz böyle bir değişikliğe evet demeyiz' dedik. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi. Aday olma niyetim yoktu. Patim oy birliğiyle beni aday gösterdi. Ama ne yaptı? 2014'te İmralı çözüm süreci vardı. Yine İmralı üzerinden adaylığımı geri çekme baskısı yaptı. Devlet adına görüşmeyi yapan heyet, 'Beyefendi adaylığınızdan rahatsızdır, hem çözüm yürütüyoruz hem niye aday oluyor dedi'. Ben de 'Biz kendisinin kölesi miyiz?' diye yanıt verdim. 7 Haziran seçimlerinde, tanıklarını dinleteceğim parti olarak seçime girmeyelim diye bize baskı yapmaya kalktı. Devletin İmralı heyeti, 'Çözüm sürecine aykırıdır. 20-25 milletvekili neyinize yetmiyor?' PM kararı olmadan parti olarak seçime gireceğiz açıklamasını yaptım. Kandil'in İmralı'nın talimatı ile bunu yaptı, şunu yaptı diyenler bana bunu yaptırmaya çalıştılar." dedi.(Hürriyet)

HDP'Lİ Sancar Davanın Kamuoyuna Kapatılmasına Karşı Çıktı


HDP'li Mithat Sancar, duruşmaya alınmayanların, özellikle büyükelçilerin duruşmayı izleme haklarının olduğunu ancak alınmadıklarını, bu uygulamanın hukuksuz olduğunu belirtti."Davayı kamuoyundan kaçırıyorlar"dedi.