SGK Kayıt Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SGK kaydı sorgulama farklı çok sayıda yöntemle yapılabilmekte olup e devlet üzerinden TC kimlik numarası ile yapılması en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. SGK kayıt sorgulama ile ulaşılabilen kurumlar, SGK giriş ve kayıt sorgulama işlemleri, kayıt sorgulama aracı ile e devlet şifresi hakkında bilmeniz gerekenler haberimizde...
SGK Kayıt Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SGK kaydı sorgulama farklı çok sayıda yöntemle yapılabilmekte olup e devlet üzerinden TC kimlik numarası ile yapılması en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. SGK kayıt sorgulama ile ulaşılabilen kurumlar, SGK giriş ve kayıt sorgulama işlemleri, kayıt sorgulama aracı ile e devlet şifresi hakkında bilmeniz gerekenler haberimizde...

SGK kayıt sorgulaması için başvurulabilecek en pratik ve hızlı sonuç alınabilecek yöntem internet ortamında online sorgulama yapmaktır. Bunun yanı sıra SGK kayıt sorgulama için sorgulama yapmak isteyen kişi şahsen SGK müdürlüklerine giderek de bilgi sahibi olabilir.



SGK Kayıt Sorgulama İle Ulaşılabilen Kurumlar



SGK Kayıt sorgulaması ile aşağıdaki sigorta kolları hakkında bilgi alınabilir.



• Emekli Sandığı,

• BAĞKUR,

• SSK’dır.



SGK Kayıt Sorgulama ve SGK Giriş



SGK web sitesine girişte en çok kullanılan yöntem e-Devlet sitesine başvuru yapılmasıdır. E-devlet sitesine bilgisayardan ya da mobil cihazlardan giriş yapılabilir. Bu amaçla kullanılabilecek internet adresi www.turkiye. gov. tr’dir. Bu adresten sonra açılan sayfada sorgulama yapmak isteyen kişi TC Kimlik numarası ve e-Devlet şifresine ait bilgileri sisteme girer. Daha sonra sonra sayfadaki yönlendirmeler takip edilerek SGK sitesine geçiş yapılır ve sorgulama yapan kişi SGK ile ilgili bütün geçmiş bilgilerine ulaşabilir.



SGK Kayıt Sorgulama Amacı



SGK kayıt sorgulamasını daha çok çalışanlar, sigortalarının yatıp yatmadığını ya da kaç lira üzerinden yatırıldığını kontrol etmek için kullanıyorlar. SGK kayıt sorgulama ile ulaşılabilecek başlıca bilgiler şunlardır:



• Başvuru sahibi kendi iş hayatı geçmişine ait bütün kayıtlı SGK bilgilerine erişilebilir.

• Sorgulama yapan kişi SGK belgelerinin hangi aşamada olduğu hakkında bilgi edinebilir.

• Sorgulama yapan kişi ilgilendiği evrakların incelenmeye alınıp alınmadığı hakkında bilgi alabilir.

• Sorgulama yapan kişi SGK’ya yolladığı belgeler hakkında çeşitli taleplerde bulunabilir.

• Sorgulama yapan kişi kendi adına açılmış herhangi bir dava olup olmadığını sorgulayabilir.

• Çalışan kişiler emeklilik işlemlerine kalan süre ya da prim gün sayısı hakkında bilgi edinebilir.

• SGK 4A,4B, 4C ile DYS işlemleri takip edilebilir. Konu ile ilgili en güncel bilgilere ulaşılır.



E Devlet Şifresi Hakkında Bilgiler



E Devlet şifresi ile kişinin bütün devlet kurumlarındaki işlemlerinin takibi yapılabilir. Bu nedenle e-devlet şifresi edinilmesi kişilere büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu sayede vatandaşlar devlet kurumlarındaki işlerini kuruma bizzat gitmek zorunda kalmadan internet üzerinden yapabilirler.



E-devlet şifresi almak için başvuru sahibi vatandaş yanında nüfus cüzdanı ile birlikte tercih ettiği herhangi bir PTT şubesine giderek e-devlet şifresi talebinde bulunmalıdır. Daha sonra ilgili PTT şubesine 2 TL ödeme yapılır ve e-devlet şifresi alınır.



E-devlet şifresi çok önemli bir bilgidir. Bu şifre ile kişinin devlet kurumlarında kayıtlı bütün bilgilerine ulaşılabilir. Bu nedenle e-devlet şifresi hiç kimse ile paylaşılmamalıdır.



E-devlet şifresi almak isteyen vatandaş kendi adına başvuruda bulunabilir. Hiç kimse bir başkası adına e-devlet şifresi alamaz. E-devlet şifresi başvuru yapan kişiye özel olarak tanımlanır ve teslim edilir.



SGK Kayıt Sorgulama ve SGK Dosya Bilgileri Sorgulama



SGK dosya bilgilerinin sorgulanması da SGK kayıt bilgilerinin sorgulanması gibi e-devletten yapılır. E-devlet üzerinden SGK ile ilgili dosya bilgilerine ulaşıldığında sorgulama yapan kişinin kolayca öğrenebileceği bilgiler şunlardır:



• Sorgulama yapan kişinin aylık kazanç bilgisi,

• Sorgulama yapan kişinin ait aylık prim ödeme bilgileri,

• Sorgulama yapan kişinin sigorta bilgileri,

• Sorgulama yapan kişinin işe giriş ve işten ayrılış tarihleri,

• Sorgulama yapan kişiye ait ödenen prim gün sayısı toplamı,

• Sorgulama yapan kişiye ait prim borcu sorgulaması,

• Sorgulama yapan kişiye ait emeklilik bilgileridir.



Bütün bu yukarıda sayılan bilgiler SSK, BAĞKUR ve Emekli sandığı çalışanlarının ve/veya işverenlerinin ulaşabileceği bilgilerdir.



Ayrıca SGK Kayıt sorgulama ile ulaşılan bilgilerin çıktıları da alınarak, bazı yerlerde belge olarak kullanılabilir. İstendiği takdirde kayıt sorgulama sonucu ulaşılan bilgilerin Barkodlu çıktıları alınarak resmi kurumlarda kullanılabilir.



Emlak365.com