Sinovac Aşısının Yoğun Bakım Verileri Açıklandı! Ağır Hastalık, Hastaneye Yatış ve Ölüm Oranları

Sonbahara girerken aşı olmayanlara kısıtlama ve PCR testi zorunluluğu tartışılmaya devam ederken Sinovac aşısı hakkında Türkiye'de yapılan araştırma sonuçları açıklandı.
Sinovac Aşısının Yoğun Bakım Verileri Açıklandı! Ağır Hastalık, Hastaneye Yatış ve Ölüm Oranları

11 Ağustos tarihinde Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından Türkiye genelinde yayılan 60 merkezde 952 yoğun bakım hastası üzerindenn Sinovac aşısı hakkında yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran ve Genel Sekreter Doç. Dr. Fethi Gül tarafından düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanan veriler Türkiye'de yapılan en kapsamlı araştırma olması nedeni ile büyük önem taşıyor.

YOĞUN BAKIM VERİLERİNE DAYANILARAK YAPILAN ARAŞTIRMA TÜRKİYE'DE BİR İLK!

Yüzde 51,4'ü aşısızlar, yüzde 39,4'ünü ise çift doz Sinovac ile aşılanıp zamanı geldiği halde üçüncü dozunu yaptırmamış olan kişiler üzerinden yapılan araştırma verilerine göre aşının önemi bir kere daha ortaya çıktı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu önderliğinde, Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla değerlendirilen çalışmaya göre aşılamanın hastaneye yatış oranı ve ölüm oranı üzerinde olan etkisi bir kere daha ortaya çıktı.

Elde edilen verileri basın mensuplarına değerlendiren Prof. Dr. Demirkıran çalışma kapsamında 952 hastaya ulaştıklarını ve 921 hastanın verilerini analiz ederek değerlendirmeye aldıklarını belirterek "Türk Yoğun Bakım Derneği nin Türkiye çapındaki üyelerinin çalıştıkları yoğun bakımlardan gönderdikleri veriler bunlar. Buna göre; yoğun bakımlardaki aşısız hasta oranı yüzde 51.4, iki doz Sinovac aşısı yaptıranların oranı ise yüzde 39.4 olarak belirlendi.

Sinovac Aşısının Yoğun Bakım Verileri Açıklandı! Ağır Hastalık, Hastaneye Yatış ve Ölüm Oranları

Üç doz Sinovac ile aşılananların oranı yüzde 1.9, iki doz Sinovac ve bir doz BioNTech ile aşılananlar yüzde 1.1, tek doz Sinovac yüzde 3.4, tek doz BioNTech ise yüzde 2.3 olarak belirlendi. İki doz BioNTech ile aşılananların oranı yüzde 0.5 olarak belirlendi. Aşısız hastalar ve eksik aşılı olanları topladığımızda yüzde 80'i geçtiğini görüyoruz" diyerek aşılamanın önemini bir kere daha vurguladı.

Aşıların etkinliği üzerinde spekülatif tartışma yaratılmasının anlamsız olduğunu belirten Prof. Dr. Demirkıran hangi aşı yapılırsa yapılsın tüm aşıların koruyucu olduğunu dile getirdi. Üç doz aşılı olanların Sinovac aşısı yaptırsalar dahi hastaneye yatış oranlarında büyük bir düşüş olduğunu belirten Demirkıran aşılama tipinden çok eksik aşılamanın tartışılması gerektiğini belirterek herkesi tedbir almaya ve aşı olmaya davet etti.