TBMM’de mesai saatleriyle ilgili son dakika gelişmesi

TBMM’de mesai saatleri ile ilgili son dakika gelişmesi duyuruldu. Aktarılan son habere göre TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, dünyadaki bütün çalışma ve dinlenme saatlerini incelemesi herkesi heyecanlandırdı.
TBMM’de mesai saatleriyle ilgili son dakika gelişmesi

TBMM Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu kısaltılmış çalışma, dinlenme ve çalışma süreleri ile ilgili rapor incelendi. Bu raporun içerisinde ülkemizde çalışma ve dinlenme sürelerine ilişkin detaylar yer alırken, dünya genelinde çalışma saatlerinin sürekli olarak değişkenliğe uğradığı hatırlatıldı. Tarih boyunca çalışma saatlerinin azalma eğiliminde olduğu ifade edilirken, rapor içerisinde şu ifadeler yer aldı:

“Günümüzde çalışma yaşamı ve çalışma süreleri, kabul edilen uluslararası sözleşmeler çerçevesinde düzenlenmekte fakat ülkelerin ulusal mevzuatlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çalışma sürelerinin düzenlenmesine ilişkin harcanan çabaların amacı, son derece uzun çalışma sürelerine engel olunarak iş gücünün korunması ve böylece halk sağlığına ve verimliliğe katkı sağlamaktır”

Yayımlanan raporun devamında ise çalışanların ailelerine daha uzun bir zaman ayırmasının sağlanmasının da önemli olduğu ifade edildi.

6666siz-1-1-780x470.jpg

ÜLKELERDEN DETAYLAR DA YER ALDI

Raporda başta Türkiye olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere, Avustralya, Azerbaycan, Belçika ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerdeki hem uygulama hem de çalışma saatleri hakkında bilgi verildi. Buna göre Türkiye’de çalışma saati resmi olarak haftalık 45 saat olduğu belirtildi. Yıllık izin ise 5 yıldan az çalışanlar için 14 günden, 5 yıldan fazla çalışanlara 20 günden, 15 yıl ve daha fazla olanlara ise 26 günden daha az izin verilemeyeceğinin altı çizildi.

Memurlarda ise haftalık çalışma saatinin 40 saat olduğu ve yıllık izni 10 yıla kadar 20 gün, 10 yıldan fazla ise 30 gün olduğu ifade edildi.

memur-icin-simdiden-enflasyon-farki-olustu-14506477-2399-osd.jpg

OLUMSUZ YANLARI ÇOK FAZLA

Çalışma saatlerinin azalması halinde boş vakitlerde işçilerin spor, eğitim ve kültür gibi farklı alanlarda kendine vakit ayırabileceği belirtildi. Çocuk işçiliğinde yaş sınırının da düşebileceğinin öngörüldüğü ifade edildi.

Raporda, iş yerinde fazla çalışmanın verimsizliğe ve azalan üretkenliğe yol açabileceğinin altı çizilerek, çalışma sürelerinin de kısalma istihdam sorununa neden olabileceği belirtildi.