Vergisiz cep telefonu satışında kritik açıklama geldi! Hangi cihazları kapsıyor, fiyatlar ne kadar olacak?

Bir süredir gündemde olan öğrenciye vergisiz telefon satışına ilişkin bir açıklama da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’ndan geldi. Vergisiz telefon satışı ne zaman yapılacak, öğrenciler hangi telefonları vergisiz alabilecek? İşte detaylar…
Vergisiz cep telefonu satışında kritik açıklama geldi! Hangi cihazları kapsıyor, fiyatlar ne kadar olacak?

Mayıs ayında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğrencilere vergisiz telefon ve bilgisayar satışlarını işaret etmişti. Seçimlerin sonuçlanmasının ardından yeniden gündeme gelen vergisiz telefon satışları son dönemde koşullarıyla birlikte yeniden gündemde yer alırken, bu konuda çalışmaların devam ettiği bildirildi. Çalışmaların hangi aşamada olduğu merak edilirken, konuya ilişkin bir açıklama da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’ndan geldi.

Geçtiğimiz günlerde konunun tekrar gündeme gelmesi ile birlikte ilk olarak öğrencilere, yerli üretim veya montajı Türkiye’de yapılan telefonların vergisiz olarak satılacağı iddiaları gündeme gelmişti. Uygulamada yalnızca bu telefonların yer alacağına ilişkin gelen iddialar sonrası çalışmaların sürdüğü bilgisi paylaşılmıştı. Konuya ilişkin son açıklama ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, 5 Eylül’deki kabine toplantısı sonrası gelmişti. Bu açıklamaların ardından bir açıklama da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’ndan geldi. İşte detaylar…

VERGİSİZ CEP TELEFONU SATIŞI

64a6884b4e3fe118149eb4ad.webp

Üniversite öğrencileri, gelen açıklamalara göre bir kereye mahsus olmak üzere Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) olmadan cep telefonu ve bilgisayar satın alabilecek. Konuya dair son açıklama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 5 Eylül’deki kabine toplantısı sonrası gelmişti. Bu açıklamaların ardından bir açıklama da Bakan Uraloğlu’ndan geldi.

BAKAN URALOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI

Öğrencilere vergisiz cep telefonu satışına ilişkin konuşan Uraloğlu, “10 GB internet konusunda burada hitap edeceğimiz üniversite öğrencileri kimlerdir, sayıları ne kadardır, operatörlerden sağlama konusunda teklifleri aldık. Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. O da bu açıklamayı kısa zamanda yapar” dedi.

Uraloğlu açıklamasında, vergisiz cep telefonu ve bilgisayar konusunda çalışmaları birinci derecede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğünü, onlara destek verdiklerini ifade etti. Uraloğlu, “Zannediyorum ki bugünlerde tamamlanır, yıl sonuna gelmeden kamuoyuna duyurulur ve başlatılır” dedi.

CEP TELEFONUNDAN NE KADAR VERGİ ALINIYOR?

Cep telefonu satışlarında %1 oranda Kültür Bakanlığı Payı, %12 oranda TRT Bandrol Ücreti, %18 oranda KDV ve cep telefonunun fiyatına göre %25-40 ve %50 olarak değişmek üzere ÖTV alınıyor.