Hangi Poşetler Ücretli, Hangi Poşetler Ücretsiz, Toplanan Poşet Paraları Ne Olacak?

Bilindiği üzere Resmi Gazete de yayımlanan Yeni Çevre Kanunu ile market poşetleri ücretli oldu. Peki, hangi poşetler ücretli, ücretsiz poşetler hangileri, toplanan poşet paraları ne olacak?
Hangi Poşetler Ücretli, Hangi Poşetler Ücretsiz, Toplanan Poşet Paraları Ne Olacak?

Bilindiği üzere Resmi Gazete de yayımlanan Yeni Çevre Kanunu ile market poşetleri ücretli oldu. Peki, hangi poşetler ücretli, ücretsiz poşetler hangileri, toplanan poşet paraları ne olacak?

Market poşetlerinin ücretli olması hala büyük tepki çekerken vatandaş hangi poşetlerin ücretli, hangi poşetlerin ücretsiz olacağı yönünde araştırmaya yapmayı sürdürüyor.



Aşağıda yer alan poşetlerin haricinde kalan tüm poşetler ücretli olacak. Market poşetleri ücretil oldu ve bunun yanı sıra giyim mağazalarında da poşetler ücretli olarak satılacak. Naylon poşet yasası ile en düşük ücret 25 kuruş olarak belirlendi.



Hangi Poşetler Ücretsiz Olacak?



Ücretsiz olacak poşetler hakkında Bakan Kurum "Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetleri kapsam dışında bıraktık.



Ayrıca tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ile gümrüksüz mağazalarda kullanılan özel poşetleri de tüketicilerimiz uzaktan satışlar dahil, ücretsiz olarak temin etmeye devam edecek" açıklamasında bulundu.



Poşet Paraları Ne Olacak, Kime Gidecek?



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum toplanan poşet paraları ne olacak sorusunu da yanıtlayarak "Satış noktaları, her bir poşetin satışında tüketiciden en az 25 kuruş talep edecek ve bu ücret içerisinden 15 kuruşu, 'Geri Kazanım Katılım Payı' olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatıracak. Kalan 10 kuruşluk bedel ise satış noktalarının karı olmayacak çünkü bu tutar, plastik poşetlerin maliyeti ve KDV bedelini kapsayacak. Geri Kazanım Katılım Payı çevre projelerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacak. Böylece bir yandan doğayı plastiklerden arındırırken diğer yandan da çevreci projeler üreteceğiz." dedi.



Bakan Kurum "Derdimiz Poşetten Para Kazanmak Değil"



Market poşetlerinden alınan ücret için yapılan eleştirileri yanıtlayan Bakan Kurum "Marketlerimizde, belli noktalarda hem Bakanlığımız hem üreticilerimiz promosyon uygulaması yaptılar, yapmaya da devam edeceğiz. Derdimiz, buradan para kazanmak değil gerçekten çevreye olan tahribatı en aza indirmek. Bu sayede gelecek nesillere temiz bir dünya ve çevre bırakmaktır.



Eskiden böyle filelerimiz vardı. Bu fileleri, hanımlar çantasında taşıyacak şekilde de inşallah örnek uygulamalarını yapacağız. Geri dönüşümden elde edilmiş, doğanın, denizin, canlıların güvende olduğu ve geri dönüşümden elde edilmiş poşetleri, tek kullanım değil bu poşetler, k



Emlak365.com