Moğolistan Gezi Rehberi

Moğolistan gezinizde nerelere gidebilirsiniz, gezilecek yerler nelerdir? Moğolistan'ın turistik, doğal ve tarihi mekanlarını yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Moğolistan Gezi Rehberi

Moğolistan gezinizde nerelere gidebilirsiniz, gezilecek yerler nelerdir? Moğolistan'ın turistik, doğal ve tarihi mekanlarını yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Moğolistan’da gezilecek yerleri şehir şehir ayırmak doğru olacaktır. Başkent Ulan Batur, Karakurum, Khovd, Ölgii, Bayankhongor ilk akla gelenlerdir. Dünyanın en büyük ülkelerinden biri olma özelliği taşıyan Moğolistan, beş bölgeye ayrılmıştır. Çöl bölgesi olarak bilinen alanda Gobi Çölü bulunur. Gobi Çölü dünyanın en sıcak 2. Çölüdür.



Umuma mahsus, Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Geleneksel yaşam tarzını sürdürmeye devam eden Moğolistan’da kıl çadırları her yerde görmek mümkündür.



Moğolistan’da Gezilecek Tarihi Yerler:



Moğolistan Gezi Rehberi



Moğolistan Asya’nın günden güne gelişmekte olan bir ülkesi. Moğolistan’daki tarihi mekanları tamamen gezmek isterseniz her bir şehre 2-3 gün ayırmanız gerekebilir. Ama bu tarihi mekanların en çok tercih edilenlerini şu şekilde sıralamak mümkün:



1. Gandantegchinlen Meydanı: Tam huzurun büyük yeri anlamına gelen bu manastır, Ulan Batur’un en önemli ziyaret noktalarındandır. Bu manastırı ziyaret ettiğinizde, Migjid Jarraisig ve Dedanpovran tapınaklarını da görmeniz önerilir. Manastır ziyaret saatleri 09.00-16.00 olarak belirlenmiştir.



2. Xar Bulgas: Uygur İmparatorluğunun eski başkentidir. Antik kalıntılarla çevrili bu bölgede Moğolistan’ın en güzel manzaralarına da izleyebilirsiniz. Bölge, Karakurum’da yer alır.



3. Bilge Kağan Anıtı: Bilge Kağan ve Kül Tigin’e ait iki stelin yer aldığı bu anıtın yakınında müze de bulunur ve bu müzenin finansmanı Türkiyedir.



4. KharKhorum: Bu bölgenin kazı çalışmaları hala devam etmektedir. Manastırda bulunan levhalar tarihin aydınlanmasına yardım etmektedir. Bu manastır yapılırken, manastırın yapımında kullanılan taşları kaplumbağalar taşımıştır ve bu olayı sembolize etmek amacıyla manastır girişinde iki adet kaplumbağa heykeli bulunur.



5. Erdene Zuu Manastırı: Halen ibadete açık olan bu manastır 1500lü yıllarda inşa edilmiştir. Manastır’da fotoğraf çekmek, kayıt almak gibi konularda pek esneklik gösterilmemektedir. Manastır, Tibet mimarisinin izlerini taşır. Harhorin’de yer alan manastırı görmeye her sene ziyaretçiler gelir..



6. Tovhon Tapınağı: Yapı mimari ve tarihi açıdan çok önemli olsa da, manzarası ziyaretçileri büyüleyen esas nokta. Heykeller, duvar süslemeleri sadece dış mimaride değil iç mekanlarda da kullanılmıştır. Karakurum’da bulunur.



Moğolistan’da Gezilecek Modern Mekanlar:



Moğolistan Gezi Rehberi



Moğolistan’da geleneksellik oldukça yoğun yaşanır. Kıldan çadırlarda yaşam tarzı bunun en büyük örneğidir. Ancak Moğolistan’daki modern mekanlar da, ülkenin gelişmekte olan yapısına katkı sağlar. Bu mekanların başlıcaları şunlardır:



1. Sukhbataar Meydanı/Cengiz Han Meydanı: Ulan Batur şehrinde gezerken hemen hemen her yolun çıktığı bir meydan vardır. İşte bu meydan Sukhbaatar Meydanıdır. Cengiz Han ismi bu meydana 2005 yılında verilmiştir. Meydanda Hükümet Binasını da görebilirsiniz. Meydanda Cengiz Han, Ögüdü Han ve Hülagü Han heykelleri bulunur.



2. Zanabazar Güzel Sanatlar Müzesi: Bu müzenin odağı Budizm sanatıdır. Müzenin koleksiyonu ise Taş Devri’ne kadar uzanmaktadır. Ziyaretçilerin popüler duraklarından biri olan Zanabazar Müzesi’nde fotoğraf çekmek için ayrıca para ödemeniz gerekir.



Moğolistan’da Gezilecek Doğal Güzellikler:



Moğolistan Gezi Rehberi



Moğolistan’ın saymakla bitmeyen doğal güzelliklerinin arasında nehirlerden çöllere, milli parklardan dağlara kadar uzayan bir liste vardır. Moğolistan’daki doğa harikaları ülkenin çeşitli bölgelerine yayılmıştır ancak en çok bilineni Gobi Çölüdür. Bilinenin aksine Gobi Çölü Moğolistan’ın tek doğa harikası değildir. İşte Moğolistan’da gezebileceğiniz doğal güzellikler:



1. Gobi Çölü: İklimsel açıdan çok sert olan Moğolistan’ın, sıcaklık farkının en çok yaşandığı bölgesi şüphesiz ki Gobi Çölü. Ama çöl denilince akla geldiği gibi sadece kumdan oluşmaz, yer yer çalılara rastlayabilirsiniz. Bu çölde özellikle görmeniz gerekn yer ise Khongor Kum Tepecikleri. Kumların rüzgar estikçe şarkı söylediği rivayet edilir.



2. Gorkhi Terelj Ulusal Parkı: Toplu taşımayla bile ulaşılan bu alan, sizi doğayla iç içe yürüyüşlere davet ediyor. Atlara binebilir, eski Budist manastırlarını görebilirsiniz. Gorkhi Terelj Ulusal Parkı Ulan Batur’da bulunuyor.



3. Hövsgöl Gölü: Moğolistan’ın ikinci en büyük gölü olma özelliği taşıyan bu yer, dünyanın pek çok yerinden turistler ağırlıyor. Dünyanın en temiz göllerinden olan Hövsgöl Göl’ünden su içmeniz de mümkün. Hala Türkçe konuşan Dukha Türkleri de burada yaşıyor. Hövsgölde yak ineklerini ve ren geyiklerini izleyebilir, ata binebilirsiniz.



4. Yanan Uçumlar-Bayanzag: 1920 yılında Amerikalı kaşif Roy Chopman Andreusen, bu bölgede dinazor yumurtaları, dinazor iskeletleri ve papağan burunlu dinazor bulmuştur. Bu keşfin ardından bölge dünya çapında ünlenmiştir.



5. Gobi Şelaleri-Tsagaan Suverga: Dungobi şehrindeki bulunan bu yer, içerinde antik kalıntılar da barındırmaktadır. Sağanak yağışlarda duvardan akan su şelale görünümü vermektedir.



6. Burkhan Khaldun Dağı: Cengiz Han dönemindeki en saygın yerlerden biridir. Çünkü anlatılanlara göre Moğollar, Cengiz Han’ın oğlu Timuçin’i düşmanlardan saklamak için bu dağı ve ormanları kullanmıştır.



Moğolistan’ın Meşhur Yemekleri:



Moğolistan Gezi Rehberi



Moğolistan sert iklim koşulları nedeniyle yeşil sebzelerin pek olmadığı bir ülke. İklimin sebep olduğu bu özellik Moğolistan yemeklerinin et ağırlıklı olmasını sağlamış. Ancak zamanla şehirleşmeyle beraber sebze de yemeklerin arasına yavaş yavaş girmiştir. Moğolistan’ın geleneksel yemeklerini hemen hemen her lokantada tadabilirsiniz. Moğolistan’ın geleneksel yemeklerini şöyle sıralayabiliriz:



1. Buuz: İçerisine et ve sebze konulabilen, farklı desen ve şekillerde sarılan bir mantı türüdür. Milli bayramlarda başlıca tüketilen yemeklerden biridir ve bulunması en kolay Moğolistan yemeğidir.



2. Boodog: Keçi ve koyun kemiklerinden ve gırtlaktan yapılan bu yemek Moğolistan’ın en meşhur yemeklerindendir.



3. Khuushuur: Khushuur yağda pişirilmesiyle sokaklarda tüketilen en yaygın yemek türüdür. Bayramlarda, törenlerde, özel günlerde akla ilk gelen yemeklerden biridir. İçerisinde et vardır ve hamura sarılarark yağda pişirilir.



4. Horhog: Keçi eti, patates ve soğanın kısık ateşte pişirilmesiyle yapılan yemek özellikle yaz aylarında birçok lokanta tarafından servis edilmektedir.



5. Moğol Votkası: Çin ve Kore biralarını da kolaylıkla bulabileceğiniz Moğolistan’da ülkeye özgü bir şeyler denemek isterseniz Moğol votkası tam size göre. Ama uyarmakta fayda var, oldukça sert bir içkidir.



6. Suutei Tsai: Sütlü ve tuzlu olarak içilen Moğolistan’a özel bir çay olan suutei tsai, bilinen çaylardan farklı bir lezzete sahip.



Moğolistan’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar:



Moğolistan gibi büyük bir yüzölçümüne sahip ülke, yalnızca 3 milyon nüfusa sahip. Bu da Moğolistan’ı oldukça sessiz ve huzurlu bir yer yapıyor. Bu huzura bir de Moğolistan’ın doğal güzellikleri eklenince yapmanız gerekenler listesi oldukça uzuyor. Ama Moğolistan’da yapmadan dönmemeniz gereken şeyler şu şekilde sıralanabilir:



1. Orhun Vadisi’ndeki ilk Türkçe yazıtları görmek.



2. Ger denilen çadırlarda kalarak Moğolistan’ın doğal hayatına tanıklık etmek.



3. Atlara, develere binmek.



4. Gobi Çölünü görmek.



5. Her yıl 11-12 temmuzda kutlanan Nadaam şenliğine katılmak.



Moğolistan’daki Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler:



Moğolistan dünyadaki en bakir coğrafyaya sahip bölgelerden biri. Yüz ölücüne göre oldukça az olan nüfusu, bozkırı, çadırları ve nice güzellikleriyle birçok kişinin merakla görmeyi beklediği yerlerden biri. Ancak Moğolistan’daki tatiliniz için uyarılar yapmakta fayda var. Bu uyarıların en önemlileri ise:



1. İklim faktörünü unutmamak. Moğolistan’ın en sıcak ayı temmuzdur. Hatta kış ağustosta başlar bile denilebilir. Bunu bilerek bavulunuzu hazırlamanızda fayda var.



2. Oldukça engebeli yollara sahip olduğu için araba kiralamak doğru tercih olabilir. Hem zamandan tasarruf edersiniz hem de daha az yorulursunuz.



3. Ger adı verilen çadırlarda ve bu çadırların bulunduğu bölgelerde internet çoğunlukla çekmiyor. Hazırlığınızı önceden yaparak iletişimsiz kalmayabilirsiniz.





Emlak365.com Özel İçerik