Son Dakika! Bakan Açıkladı Ücretsiz Poşetler İçin Kapsam Genişletiliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tepki çeken poşet kanunu hakkında yeni düzenlemeler yapılacağını söylerken bazı poşetlerin ücretsiz olarak dağıtılacağını söyledi.
Son Dakika! Bakan Açıkladı Ücretsiz Poşetler İçin Kapsam Genişletiliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tepki çeken poşet kanunu hakkında yeni düzenlemeler yapılacağını söylerken bazı poşetlerin ücretsiz olarak dağıtılacağını söyledi.

Dün basın açıklaması yaparak eczane poşetlerinin ücretsiz dağıtılması talebini dile getiren eczacıların isteği Bakanlık tarafından değerlendirmeye alındı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum talebi değerlendirmeye alacaklarını, naylon poşet kanunu ya da poşet kanunu olarak anılan Çevre Kanunu hakkında bazı düzenlemeler yapılacağını açıkladı.



Eczanelerde Poşetler Ücretsiz Olacak!



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yapmış olduğu açıklama ile "(Eczanelerde poşet kullanımı) Eczacılar odasıyla Bakanlığımız arasında bu konuda bir çalışması yürütülüyor. 15'e 25 poşet boyutlarında mikronunu da inceliyoruz, 0,15 mikronun altındaki poşetlerimiz ücretsiz. Vatandaşımızın sağlığı söz konusu. O yüzden eczanede verilen bu ölçülerdeki poşetlerin ücretsiz olması noktasında önümüzdeki hafta usul esaslarımızı yayınlayacağız" dedi.



Eczane Poşetleri Küçük, Çevreye Olan Zararı Sınırlı



Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan yapmış olduğu açıklamasında bu poşetlerin tekrar kullanımının sağlık açısından uygunsuz olduğunu söyleyerek "İlacın da temel gıda ürünleri gibi hijyen ortamının korunması gerekir, bu da ekstra ücretlendirmeye tabi olmamalıdır.



İngiltere'de 2015 yılından bu yana gıda güvenliği riski olan ürünler, tohum, çiçek, canlı balık ve ilaçlar için ücretli poşet uygulaması yapılmıyor. Eczacılar hakkında yönetmelikte dahi 'eczanede hazırlanan ilaçların yeni ve uygun ambalajlara konulması' zorunlu tutulmuştur. Eczanelerimizde hastalar tarafından kullanılmış ambalajlarla hizmet vermemiz, yasal açıdan da doğru değildir.



Acil durumlarda eczaneye ulaşan hastaların çanta ve poşet tedarikiyle gelemeyeceğini göz önünde bulundurarak ve hastalarımızı hastalıklarından dolayı cezalandırır duruma düşmemek, hepsinden önemlisi, ilacın hijyen ortamının son kullanıcıya kadar korunmasını sağlamak için 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ülkemizde başlayan uygulamadan, İngiltere'deki gibi Türkiye'de de eczaneler muaf tutulmalı." uygulamada değişiklik yapılmasını istedi.



Hangi Poşetler Ücretsiz Olacak?



Ücretsiz olacak poşetler hakkında Bakan Kurum "Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetleri kapsam dışında bıraktık.



Ayrıca tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ile gümrüksüz mağazalarda kullanılan özel poşetleri de tüketicilerimiz uzaktan satışlar dahil, ücretsiz olarak temin etmeye devam edecek" açıklamasında bulundu.



Hangi Poşetler Ücretli Oldu?



Yukarıda yazılı olan poşetlerin dışında kalan tüm poşetler paralı oldu. Bundan sonra kasalarda plastik poşetler için ücret kesilecek. Bedava plastik poşet veren mağaza, bakkal ve işletmeler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı cezai işlem uygulayacak ve yüksek miktarlarda para cezası kesecek.



Plastik Poşet Fiyatları Ne Kadar?



Marketlerde plastik poşet fiyatları olarak bakanlık 25 kuruş ücret belirledi. Ancak bazı marketler promosyon olarak bez market torbası dağıtacaklarını açıkladı. Örneğin 50 liralık alışveriş yapan kişilere bez torba hediye edilecek.



Toplanan Poşet Paraları Ne Olacak, Kime Gidecek?



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum toplanan poşet paraları ne olacak sorusunu da yanıtlayarak "Satış noktaları, her bir poşetin satışında tüketiciden en az 25 kuruş talep edecek ve bu ücret içerisinden 15 kuruşu, 'Geri Kazanım Katılım Payı' olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatıracak. Kalan 10 kuruşluk bedel ise satış noktalarının karı olmayacak çünkü bu tutar, plastik poşetlerin maliyeti ve KDV bedelini kapsayacak. Geri Kazanım Katılım Payı çevre projelerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacak. Böylece bir yandan doğayı plastiklerden arındırırken diğer yandan da çevreci projeler üreteceğiz." dedi.



Emlak365.com