Asgari ücretli çalışan milyonlara kira öder gibi ev sahibi olma sözü! TOKİ kiracıları ev sahibi yapacak

TOKİ 150 bin sosyal konut projesinde çalışmalar tüm hızı ile devam ederken Bakan Murat Kurum dün yeni detayları açıklamıştı. İşte TOKİ'nin yeni ucuz konut projeleri, başvuru şartları ve konut fiyatları...
Asgari ücretli çalışan milyonlara kira öder gibi ev sahibi olma sözü! TOKİ kiracıları ev sahibi yapacak

Yükselen kiralık ve satılık ev fiyatları sonrasında dar gelirli ailelerin barınma sorunu baş gösterirken konu hakkında TOKİ bir kere daha devreye girmiş ve ucuz sosyal konut projeleri üretileceği ilan edilmişti. Hatırlanacağı üzere TOKİ ilk olarak 2019 senesinde 50 bin sosyal konut projesini duyurmuş, satışa sunulan 50 bin ucuz konut için rekor başvuru alınmıştı. 

Projeye yoğun ilgi olması üzerine 2020 senesinde söz konusu rakam iki katına çıkartılmış ve bu sefer 81 il genelinde 100 bin sosyal konut yapılacağı duyurulmuştu. 2021 senesi pandemi nedeni ile zorunlu olarak es geçilirken 2022 senesinde hem satılık hem de kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeniyle 150 bin sosyal konut müjdesi verildi. 

150 BİN SOSYAL KONUT PROJESİNDE YENİ DETAYLAR: TOKİ 2022 BAŞVURUSU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Konu hakkında dün son dakika açıklaması yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yeni detaylar hakkında bilgilendirmede bulunmuştu. Projede konut fiyatları hakkında merak edilen detayların 13 Eylül 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını belirten Bakan Murat Kurum aylık gelir şartını da duyurmuş, İstanbul'da aylık geliri 16 bin, diğer illerde 14 bin liranın altında olanların ucuz konut için başvuru yapabileceklerini söylemişti. 

Asgari ücretli çalışan milyonlara kira öder gibi ev sahibi olma sözü! TOKİ kiracıları ev sahibi yapacak

Murat Kurum 150 bin sosyal konut projesinde aylık taksit tutarlarını asgari ücretli çalışanlara göre belirleyeceklerini belirterek "Eşinin de çalıştığını düşünelim. Bir hane gelirinin yüzde 30'u konut harcamasıdır. Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmaması gerekiyor. Ayrıca 30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak. Yaş skalası ve bir oran belirleyeceğiz. Diyelim ki konut projesine giremediniz, arsaya başvurup kendi evinizi de yapabileceksiniz. Yeni evliler diye bir kategori olmayacak, onlardan kastımız gençler. 240 aya kadar da vade imkanı olacak" diyerek dar gelirli vatandaşları 240 ay taksitle kira öder gibi ev sahibi yapacaklarını söyledi.