Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Sosyal konut projesinde 2+1 ve 3+1 konutların taksitleri belli oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan merakla beklenen Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine dair detayları açıkladı. TOKİ’nin yapacağı sosyal konutlar hangi vatandaşlara, hangi imkanlarla satılacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Sosyal konut projesinde 2+1 ve 3+1 konutların taksitleri belli oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aylardır beklenen sosyal konut projesi ile alakalı olarak açıklamayı yaptı. 81 ilde yapılacak olan 250 bin sosyal konut ile yine vatandaşlara ev yapmaları için TOKİ’nin satacağı altyapılı arsalar hakkında ayrıntılar belli oldu.

20 YILDA 1 MİLYON 170 BİN KONUT İNŞA ETTİK

TOKİ’nin faaliyetleri hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçtiğimiz 20 yılda ülkemizi her alanda olduğu gibi konut üretiminde de asırlık hizmetlerle buluşturduk. TOKİ vasıtasıyla yüzde 90’ı sosyal konut olmak üzere 1 milyon 170 bin konu inşa ettik. Şehirleri şehir yapan en önemli unsur olan doğal, tarihi ve kültürel mirası korumaya özel hassasiyet gösterdik. Halen daha 45 ilimizde 80 tarihi meydanımızı kültürel dokuya uygun şekilde yeniden yapıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

2012 yılında toplamda 6 milyon yapıyı içeren tarihimizin en büyük kentsel dönüşüm hamlesini başlattık. Bugün de sosyal konut odaklı şehircilik atılımımıza yeni bir halka ekliyoruz. 2019 yılında önce 50 bin adetlik ve sonrasında 100 bin adetlik sosyal konut projesi başlatmıştık. Bu projeye 2 milyon vatandaşımız başvurmuş ve bu projeleri sürekli hale getirmeye karar verdik. Bu karara uygun olarak 81 ilde konut, arsa ve iş yeri projelerine başlıyoruz.

Yatay mimari esasıyla depreme dayanıklı şekilde inşa edeceğimiz bu projeler aynı şekilde ülke çapında devam edecektir. Bu projelerde mahalle kültürünü devam ettirecek ve yeşili ön plana alacaktır. Bu kampanya dünyadaki en büyük sosyal konut projesidir.

Hedefimiz 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023 – 2028 yılları arasını kapsayan 500 bin sosyal konut, 250 bin konut yapımına uygun arsa, 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunacağız. Bu şekilde sosyal konut sayısını toplamda 2 milyona çıkarmış olacağız. Projemizin ve bu kapsamda yapılacak konutlar ile iş yerlerinin ismini de “İlk Evim” ve “İlk İş Yerim” olarak belirledik.

Bu büyüklükteki bir proje yaklaşım 900 milyar liralık yatırım demektir. Böylesine devasa bir yatırım ülkenin tamamında ev ve kira fiyatlarını düşüreceği gibi vatandaşlarımızın konuşa erişimini de kolaylaştıracaktır. Bu kampanya ile ülkedeki konut sahipliği oranı artacaktır.

Bu devasa sosyal konut projemizin 250 bin sosyal konutu, 250 bin arsayı ve 10 bin iş yerini 2 yılda tamamlayıp hak sahiplerine teslim edeceğiz. İlk etap konutlarımızdan 50 binini İstanbul’da, 18 binini Ankara’da, 12,500’ünü İzmir’de inşa edeceğiz. İllerin nüfuslarına göre değişen sayılarda konutlar inşa edilecek.

Şehit yakınlarına ve gazilere 12.500 konut, engelli vatandaşlarımıza 12.500 konut ve emekli vatandaşlarımıza da 50 bin konut kontenjanı ayırıyoruz. Gençlerimize de 50 bin konut için kontenjan ayırdık. Konutlarımızın maliyet fiyatları üzerinden yüzde 40 indirim yaptık. Vatandaşlarımız 608 Bin TL olan 2+1 konutlarımıza aylık 2.280 TL’den başlayan taksitlerle 240 ay vadede sahip olacaktır. Toplam 850 Bin TL fiyata sahip 3+1 konutlarımıza aylık 3.187 TL’den başlayan taksitlerle ödenecektir. Bu konutlar için yüzde 10 peşinat ödenecek ve taksitler de sözleşmenin imzalanması ile başlanacaktır.

Hak etmediği halde TOKİ’den ev satın alacak olanların ödedikleri parayı kaybedecekleri bir denetim mekanizması kuracağız. Tek derdimiz ihtiyacı olanların konut sahibi olmalarıdır.

Bu kampanya ile vatandaşlarımıza arsa satışı da yapacağız. 7 ayrı bölgede belirlediğimiz bu arsalar piyasa fiyatlarının çok altında bir bedelle faizsiz bir şekilde satılacaktır. 350 ila 500 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil parsel şeklindeki arsalar var. 192 bin 500 liradan başlayan toplam fiyat ve 1.604 liradan başlayan taksitlerin 10 yıl vadeyle, faizsiz şekilde ödeneceği bir yöntemle vatandaşlarımıza satılacak. Bu arsayı alan vatandaşımız belirlenen projeyi belirlenen süre içerisinde konutlarını yapabilecekler.