İl il TOKİ arsa listesi belli oldu! Arsa satın alana konut inşaatı için kredi desteği!

TOKİ sosyal konut projesi kapsamında kendi evlerini yaptırmak isteyenlere arsa satış başvuruları başlarken hangi ilde kaç arsanın satışa çıkarıldığı da belli oldu. TOKİ hangi koşullarda arsa satışı yapıyor. İşte TOKİ arsa satışlarına ilişkin tüm detaylar...
İl il TOKİ arsa listesi belli oldu! Arsa satın alana konut inşaatı için kredi desteği!

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olan İlk Evim İlk İşyerim kampanyasında yeni bir aşamaya geçildi. TOKİ yapılacak olan 250 bin adet sosyal konutun ardından arsa ve işyeri başvurularını da almaya başladı. Altyapısı hazırlanmış arsalar için ise tüm koşullar ve diğer ayrıntılar belli oldu.

KONUT YAPILACAK ARSA SIKINTISI SONA ERDİ!

Türkiye genelinde konut yapılacak arsa açısından büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Gerek kişiler gerekse de şirketler konut inşa edecekleri arsa bulamıyorlardı. Şirketlerin arsa sıkıntısına çözüm olmasa da TOKİ’nin arsa satış projesi vatandaşların konut inşa edebilecekleri arsa sorununu sona erdirdi. Altyapısı hazırlanmış, imarlı konut arsaları TOKİ tarafından satışa çıkarıldı.

ARSA TOKİ’DEN EV VATANDAŞTAN

TOKİ’nin arsa satışları ile vatandaşlar kendi evlerini inşa edebilecekler. Satılacak olan müstakil arsaların büyüklükleri 350 ile 500 metrekare arasında olacak. Bu arsalara 105 metrekare ile 150 metrekare arasında müstakil konutlar inşa edilebilecek. Müstakil arsaları satın alan vatandaşlar bu arsaların kendilerine tahsis edildiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde konut inşaatına başlamak zorunda olacaklar. 2 yıl içinde ise konut inşaatının nüve kısmı tamamlanmış olacak.

TOKİ ayrıca hisseli arsa satışı da yapacak. Bu şekilde aynı arsada hissedar olan vatandaşlar kura çekiminin ardından 3 ay içerisinde konut yapı kooperatifi kuracaklar. Bu arsalara yapılacak olan konutlarda yapım süreci kooperatif kanununa göre işleyecek. Bu şartlara uymayanlardan arsalar geri alınarak ödedikleri paradan yüzde 10 kesinti yapılacak.

ARSA FİYATLARI NETLEŞTİ!

Arsa kuralarına katılmak isteyen vatandaşlar 500 TL başvuru ücreti ödeyecekler. Arsalar için belirlenen bedellerin yüzde 10’u peşin ve geri kalan kısmı ise 9 yılda eşit taksitle ve faizsiz olarak ödenecek. Arsa satın alan vatandaşlar ilk olarak peşinat bedelini ödeyerek sözleşme imzalayacaklar. Taksitler ise sözleşme imzalandıktan 1 yıl sonra başlayacak. Arsa taksitlerini vatandaşlar aylık veya yıllık olarak ödeyebilecekler. Müstakil arsaların fiyatları 192.500 TL’den taksitleri 1.604 TL’den başlayacak. Hisseli arsalar ise 112.500 TL’den başlayan fiyatlarla ve 937 TL’den başlayan taksitlerle satın alınabilecek.

ARSA SATIN ALANA KONUT İNŞAATI İÇİN DESTEK VERİLECEK!

TOKİ’den arsa satın alarak evlerini yapacak olan vatandaşların karşılaşabilecekleri finansal sıkıntılar da düşünüldü. Buna göre kamu bankaları üzerinden bu vatandaşlar uygun koşullarda kredi desteği sağlanacak. Bu kredileri kullanan vatandaşlar evlerini inşa edip borçlarını bütçelerine göre uygun olabilecek taksitlerle geri ödeyecekler. Ancak şu anda bu kredi desteğinin detayları belli olmadı.

HANGİ İLDE KAÇ ARSA SATILACAK?

TOKİ’nin arsa satışlarında satılacak arsa sayısı 1 milyon adet olacak. 81 ilde belirlenen arsalarda toplam 1 milyon konut inşa edilebilecek. Arsalarda en yüksek payı 100 bin arsa ile Ankara alırken İstanbul’da 50 bin arsa satışı yapılacak. İşte belirlenen il il arsa sayıları:

İl il TOKİ arsa listesi belli oldu! Arsa satın alana konut inşaatı için kredi desteği!

TOKİ’nin arsa satışları ile alakalı olarak aldığı başvurular 7 Kasım’a kadar devam edecek. 2023 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar ise kura çekimleri yapılacak.