Müşterek TOKİ arsalarında hissedarlar kendi hisselerine müstakil ev yapabilirler mi?

TOKİ’nin dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapacak projesi kapsamında arsa satışlarında başvurular başladı. Vatandaşlar bu arsalara dair ayrıntıları merak ediyorlar. TOKİ’nin satacağı müşterek arsalarda herkes kendi hissesi üzerinde müstakil ev yapma hakkına sahip mi?
Müşterek TOKİ arsalarında hissedarlar kendi hisselerine müstakil ev yapabilirler mi?

TOKİ tarafından başlatılan İlk Evim İlk İşyerim Sosyal Konut Projesi kapsamında arsa satışları için başvurular devam ediyor. Vatandaşlar TOKİ’den satın alacakları bu arsaları ne şekilde değerlendirebileceklerine dair kanuni haklarını merak ediyorlar. TOKİ’nin müşterek arsalarında herkes istediği gibi ev yaptırma hakkına sahip olacak mı? Hissedarlar sahip oldukları hisse paylarını kullanmakta serbest olacaklar mı?

MÜŞTEREK ARSA ALACAKLAR DİKKAT!

TOKİ’den müşterek arsa satın almayı düşünenler bu arsalardaki mülkiyet haklarına dair özel bilgileri merak ediyorlar. TOKİ tarafından piyasadan daha ucuz maliyetle satılacak olan bu arsalarda mülkiyet hakları biraz farklı olacak. Hissedarlık şeklinde kurulacak olan ortaklıkta vatandaşlar ortak bir şekilde hareket etmek zorundalar. Bundan dolayı yapılacak ev için belirlenecek yapım usulü de ortak bir kararla alınacak.

MÜŞTEREK ARSAYA MÜSTAKİL EV!

TOKİ’nin verdiği bilgilere göre müşterek arsalar üzerinde yine müşterek bir şekilde ev yaptırılabilecek. Vatandaşların bu arsaları kendi aralarında paylaştırmaları mümkün olmayacak. Dolayısıyla hisse paylarına karşılık gelen arsa payları belirlenip her hissedar bu arsa üzerinde müstakil evini yaptıramayacaklar. Müşterek arsalarda müstakil ev yapma izni kesinlikle verilmeyecek.

MÜŞTEREK ARSALARDA EV NASIL YAPILACAK?

TOKİ’nin müşterek arsalarında ev yaptırma için hissedarların çoğunluğunun kararı yetecek. Öncelikle hissedarlar kendi aralarında bir kooperatif oluşturacaklar. Bu kooperatif üzerinden evin yapımı gerçekleştirilecek. Arsa üzerinde ev yapımında kararlar alınırken çoğunluğun kararı yeterli olacak. Tüm hissedarların kararı onaylaması gerekmeyecek. İnşaat maliyetleri de hisse paylarına göre dağıtılacak. Herkes sorumluluğunda olan maliyeti karşılamak zorunda olacak.

Yapılacak olan evler TOKİ'nin planlarına uygun olacak. TOKİ tarafından onaylanmayan projelerin yapımına izin verilmeyecek. TOKİ'nin projelerini aynı şekilde uygulamak istemeyenler kendi projelerini hazırlayabilecekler. Ancak bu projeye de TOKİ'nin izin vermesi gerekecek.