TOKİ kurasında ismi çıkanların vefat etmesi durumunda hak sahipliği kime geçer?

TOKİ tarafından son olarak İlk Evim 250.000 adet sosyal konut projesi başlatılmış ve hak sahipleri kurayla belirlenmişti. Kurada ismi çıkarak hak sahibi olanlar vefat ederlerse ne olur?
TOKİ kurasında ismi çıkanların vefat etmesi durumunda hak sahipliği kime geçer?

TOKİ tarafından sosyal konut hamleleri yapılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda son olarak TOKİ İlk Evim sosyal konut kampanyası başlatıldı. Bu kampanya kapsamında Türkiye'nin 81 ilinde 250.000 adet sosyal konut inşa edilecek. yapılacak olan bu sosyal konutların kimler tarafından satın alınacağı noter huzurunda kura çekilerek belirlendi. Buna göre 250.000 adet konutun da hak sahipleri belli oldu.

HAK SAHİBİ VEFAT EDERSE NE OLUR?

TOKİ sosyal konut kura çekiminde ismi çıkarak hak sahibi olan vatandaşların vefat etmeleri halinde hakkın ne olacağı merak ediliyor. TOKİ kura çekimlerinde bir asil liste bir de yedek liste belli oluyor. Bu durumda hak sahipliği yedek listeye mi geçer?

TOKİ tarafından yapılan açıklamaya göre eğer kurada ismi çıkan bir vatandaş konutunu telim almadan vefat ederse onun hak sahipliği yasal mirasçılarına geçmektedir. Yasal mirasçılar bu hak sahipliğini sürdürmek veya iptal etmek noktasında özgürdürler. İptal edilmesi durumunda belirli koşullarda daha önceden yapılan ödemeler yasal mirasçılara verilebilir. Devam ettirilirse yasal mirasçılar miras payları oranınca teslim edilecek olan sosyal konutta hisse sahibi olurlar.

Hak sahipliğinin yasal mirasçılara geçmesi halinde eğer ödemeler devam ediyorsa mirasçılar bu demeleri devam ettirmek durumundalar. İlgili ödemeler de miras paylarına göre mirasçılar arasında bölünerek yapılmalıdır. Ödeme yapılmaması halinde bazı yasal işlemlerle karşılaşılabilir. Bu konuda TOKİ gerekli uyarıları yaptıktan sonra harekete geçmektedir.

TOKİ'nin İlk Evim projesi kapsamında inşa edeceği sosyal konutların bazılarının inşaatları başladı. Bazı projeler için ise ihale hazırlıkları yapılıyor. 2025 yılına kadar bu 250.000 sosyal konutun tamamlanması amaçlanıyor. Ardından aynı proje kapsamında 150.000 sosyal kon ut daha inşa edilecek. Onlar için ayrıca başvurular alınacak.