TOKİ sosyal konut projesinde sürpriz değişiklik! Başvuru yapanları sevindiren gelişme!

TOKİ’nin sosyal konut projesinde bazı değişikliklere gidildiği bildirildi. Buna göre inşa edilecek evlerin sayısı arttı. Ayrıca TOKİ’den arsa alacaklara ucuz maliyetle evlerini inşa ettirme imkanı tanınacak.
TOKİ sosyal konut projesinde sürpriz değişiklik! Başvuru yapanları sevindiren gelişme!

Türkiye’de sosyal konut projesi ile TOKİ gündemin en çok konuşulan konularından birisi olmaya devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan İlk Evim İlk İşyerim projesinde yeni aşamalara geçilirken bazı değişikliklerin de yapıldığı bildirildi. TOKİ’den sosyal konut satın almak isteyenlerle kendi evlerini yaptırmak için arsa satın almak isteyenler başvurularını yapmaya devam ediyorlar.

SOSYAL KONUTLARIN SAYISI ARTTI!

TOKİ sosyal konut başvuruları 7 milyonu geçerken satışı yapılacak konut sayısı ilk etapta 250 bin adet olarak açıklanmıştı. Bu da noter kurasında başvuru yapan vatandaşların isimlerinin çıkma ihtimalini düşürüyor. Sosyal konutlar için talepler çok olunca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kapasiteyi bir miktar arttırdı. Yapılacak olan 250 bin adet sosyal konut sayısı 262 bine çıkarıldı. Sosyal konutlara 12 bin konut daha eklendi. Bu konutlar 2 yılda inşa edilip hak sahiplerine teslim edilecek. Ardından 2028 yılına kadar tamamlanacak şekilde 250 bin adet sosyal konut daha yapılacak.

ARSA ALANA UCUZ MALİYETLE EV YAPTIRMA İMKANI

TOKİ’den arsa alacak olan vatandaşlara da çeşitli imkanlar sağlanıyor. Arsa satın almak isteyenlerin en büyük endişesi sürekli yükselen inşaat maliyetleri oluyor. Ancak TOKİ bu konuda da vatandaşlara kolaylık sağlayacak bir sistem geliştirdi. Buna göre ev yaptırmak için müşterek arsa alarak hisseli ortak olan vatandaşlar bu arsa üzerindeki evin inşaatını TOKİ’ye düşük maliyetle yaptırabilecekler. Hissedarlar aralarında anlaşıp TOKİ’ye başvuru yapmaları halinde TOKİ kendi sistemi içinde bu evleri en uygun maliyetle yaptıracak. Vatandaşların cebinden de daha düşük rakamlar çıkacak. Bu sistemin işleyebilmesi için tüm hisse sahiplerinin evi TOKİ’ye yaptırmak konusunda anlaşma sağlamaları gerekiyor.

KURA ÇEKİMİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından hem sosyal konutlar için hem de arsalar için noter kurası çekilecek. Bu kura ile evlerin ve arsaların kimler tarafından satın alınacağı kararlaştırılacak. Kura çekiminin ne zaman yapılacağı da merak ediliyor. Şu anda net bir tarih tespiti yapılmadı. Ancak 2023 yılının Mart ayının sonuna kadar TOKİ noter kuralarını tamamlamayı amaçlıyor.