TOKİ sosyal konut projesinin merak edilen ayrıntıları! Altyapılı arsalar hangi şartlarla satılacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yarın açıklanacak olan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesine dair ayrıntılar kamuoyuna yansıdı. Kaç konut inşa edilecek, kimlere öncelik hakkı verilecek, ödeme şartları neler olacak?
TOKİ sosyal konut projesinin merak edilen ayrıntıları! Altyapılı arsalar hangi şartlarla satılacak!

Türkiye’de nefesler tutuldu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın açıklayacağı Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi beklenmeye başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu açıklamayı yapmadan önce bazı ayrıntılar kamuoyuna yansıdı. TOKİ eliyle yapılacak olan dev hamlenin bugüne kadar açıklanmamış ayrıntıları hükümete yakın haber kuruluşları tarafından duyuruldu.

250 BİN KONUT YAPILACAK!

TOKİ son 20 yıl içerisinde 1 milyon 170 bin sosyal konut yaparak bu alanda rekor kırmıştı. Şimdi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklayacağı sosyal konut projesinde tek seferde 250 Bin konut inşa edilecek. Ancak projenin kapsamı sadece bu olmayacak. 100 bin altyapılı arsa da vatandaşlara satılarak kendilerinin ev yapmaları sağlanacak. Bunun yanında da 10 bin sanayi sitesi ile vatandaşlara kendi işinin patronu olma imkanı da verilecek.

362 MİLYAR TL’LİK YATIRIM YAPILACAK!

250 bin adet sosyal konutun yapılması büyük bir maliyeti de beraberinde getirecek. Türkiye’nin 81 ilinde inşa edilecek olan bu konutlar için yatırım miktarı 362 Milyar TL olarak belirlendi. Bu başlı başına ciddi bir ekonomik hareketlilik anlamına geliyor. Bu inşaatlar yapılırken alt sektörlerin de devreye girmesiyle 1,5 trilyon liralık bir ekonomik hareketlilik oluşacak. En önemlisi ise bu projelerle beraber yeni istihdamlar adeta zirve yapacak.

ÖDEME ŞARTLARI NELER OLACAK?

Dar gelirli vatandaşlara hangi koşullarda ev sahibi olabileceklerine dair detay da belli oldu. Buna göre vatandaşlar gerekli şartları karşılamaları durumunda sosyal konutlar için belirlenen fiyatın yüzde 10’unu peşin olarak ödeyecekler. Ardından ise kalan tutar için vatandaşlara 240 aylık vade imkanı verilecek. Toplam 20 yılda taksitler halinde ödeme yapacak olan vatandaşlar için bu taksitler asgari ücretlilerin dahi ödeyebilecekleri seviyede tutulacak.

10 BİN SANAYİ SİTESİ YAPILACAK!

Açıklanacak dev hamlenin bir bölümünü de sanayi siteleri oluşturuyor. TOKİ bugüne kadar hiç yapmadığı şekilde küçük ve orta ölçekli sanayiciye iş yeri yapacak. Bu proje ile vatandaşlar iş yeri açmak için imkan bulacaklar. Tamirat ile uğraşan küçük işletmeler, mobilyacılar, oto tamirat dükkanları, makine üreticileri gibi çok geniş çaplı alanlarda bu sanayi sitelerindeki iş yerleri değerlendirilebilecek. Sanayi siteleri 28 ilde yapılacak. Ankara’da 100, Adana’da 500 ve İzmir’de 700 olmak üzere toplam 10 Bin sanayi sitesi yapılacak.

ALTYAPILI ARSALAR VATANDAŞA SATILACAK!

TOKİ yine bugüne kadar yapmadığı bir faaliyete daha başlıyor. İlk defa vatandaşlara elektrik, su, doğalgaz altyapıları tamamlanmış tamamen inşaat yapmaya hazır arsalar vatandaşlara satılacak. Bu şekilde gelir durumu düşük olan vatandaşlar şehir çeperlerinde kendi evlerini isteklerine göre inşa etme imkanı bulacaklar. Bu arsalar piyasa değerlerinin altında vatandaşlara satılacak. Faizsiz ve uzun vade ile bu arsalar vatandaşlarca satın alınabilecek.

TOKİ SOSYAL KONUT BAŞVURU ŞARTLARI NELER OLACAK?

-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
-Projenin yapılacağı il sınırları içerisinde en az 1 yıldır ikamet ediyor olmak veya o ilin nüfusuna kayıtlı olmak
-Başvuru yapacak olan kişilerin kendileri, eşleri ve velayeti altındaki çocukları üzerine Türkiye’de tapuda kayıtlı konutları olmamak
-Daha önce TOKİ’den konut satın almamış olmak
-İstanbul için aylık hane geliri en fazla 16 Bin TL, diğer illerde ise 14 Bin TL olması
-Genç kategorisinde başvuru yapabilmek için Eylül 1991’den sonra doğmuş olmak

TOKİ ALTYAPILI ARSA İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
-Yoksul ve dar gelirli vatandaş kategorisinde olmak
-Arsa tahsis edilecek kişilerin kendisinin, eşinin ve ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırları içerisinde ev yapmaya uygun bir arsaya veya, herhangi bir yerde ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmamak
-775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği kapsamında yapılan uygulamalardan yararlanmamış olmak