TOKİ sosyal konutlar için rant uyarısı! 3 yıl satış yapılamayacak kuralı mı geliyor?

Sosyal konutlarda peşin ödeme veya erken borç kapatma imkanı ile TOKİ evlerinin vatandaşlara devredilecek olmasını uzmanlar ikici elde rant riski olarak değerlendirdiler. Peki TOKİ sosyal konutların satışı için süre kısıtlaması mı gelecek?
TOKİ sosyal konutlar için rant uyarısı! 3 yıl satış yapılamayacak kuralı mı geliyor?

TOKİ tarafından başlatılan 500 bin adet sosyal konutluk dev projeye dair uzmanlardan rant uyarısı geldi. Borcun erken kapatılacak olması ile rant kapısının açılacağına dikkat çeken uzmanlar sosyal konutların satışlarına devir tarihinden itibaren 3-5 yıl satış sınırlaması getirilmesi istendi. Bu talep kabul görürse sosyal konutları tüm borcunu kapatacak olan vatandaşlar satış sınırı olarak konulan süre tamamlamadan bu konutları satamayacaklar.

SOSYAL KONUTLARA RANT UYARISI!

Sosyal konutlar için kritik bir uyarıda bulunan İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü Başkanı Ulvi Özcan, “Sosyal konut tamamlandığında vatandaşa satılacak olan bedelin 900 Bin TL olacağını düşünelim. Vatandaş borcun tamamını kapatıp konutu aldı ama konut fiyatı 2 Milyon TL’ye çıktı. Bu konut bizim cebimizden sübvanse edileceği için ranta dönüşecek. Oysa bunun satılmaması, haciz edilmemesi ve ipotek edilmemesi gerek. Sadece sosyal konutun sahibi vefat ederse miras yoluyla devri mümkün olmalı. Sosyal konutlar üzerinden neden herkesin hakkı olan parayı birileri rant olarak alsın.” dedi.

EŞ, DOST ADINA SOSYAL KONUT ALIP SATACAKLAR!

Sosyal konutlardaki rant riskini değerlendiren İstanbul Gayrimenkul Değerleme Ve Danışmanlık AŞ Kurucu ve Yönetici Ortağı Ahmet Karaduman, “Gelir düzeyi olarak İstanbul’da 18 Bin TL, İstanbul dışında 16 Bin TL şartı uygulanıyor. İki öğretmen olan aile bu kapsam dışında kalacak. Ancak asgari ücretli kadar vergi ödediğini söyleyen kuyumcu sisteme dahil olup ev alabilecek. Ayrıca eş, dost, akraba üzerinden de bu sosyal konutlar satın alınmak isteniyor. Bu konutları satın alabilecek yakınlarına başvuru yaptırıp taksitleri ben ödeyeceğim deniliyor. Sonrasında da peşin ödeme yapıp konutu direkt devralacaklar. 500 Bin TL’lik sosyal konut borcunu kapatıp o evi 1,5 Milyon TL’ye satacak. Bundan dolayı eğer sosyal konutlar satılmak istenirse 5 yıl içerisinde kendileri ile benzer sosyal kategoriye girenlere devretme zorunluluğu getirilmeli. Böylelikle rant meselesi devre dışı kalır.” ifadelerini kullandı.

TAPU DEVRİNDEN 3 YIL SONRA SATIŞA İZİN VERİLMELİ!

Meselenin hukuki boyutunu değerlendiren Avukat Hanife Emine Kara, “Sosyal konutlar bir rant aracı olmamalıdır. Sosyal konutları peşin ödeme ile satın alıp sonrasında daha yüksek tutarlarla bir başkasına satma imkanı erebilecek bir uygulama amaca hizmet etmeyecektir. Bunun önüne geçilmesi için sosyal konutların belirli bir süre satış kısıtlamasına tabi olmaları gerekmektedir. Örneğin sosyal konutun tüm borcu ödenmiş olsa bile 3 yıl sonra satışına izin verilmesi ile bunun önüne geçilebilir.” dedi.