TOKİ sosyal konutlar satılabilir mi, cayma hakkı var mı, ödenen peşinat ve taksitler iade edilir mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ’nin yapacağı sosyal konutlar ile alakalı olarak yeni bir açıklama yaptı. Bu sosyal konutları satın alan vatandaşların cayma hakkı olacak mı? Vatandaşlar ödediği parayı geri alabilecekler mi?
TOKİ sosyal konutlar satılabilir mi, cayma hakkı var mı, ödenen peşinat ve taksitler iade edilir mi?

TOKİ’nin inşa edeceği 250 bin adet sosyal konut için başvuru rekorları kırılıyor. Vatandaşların çok büyük ilgi gösterdiği sosyal konutlar ile alakalı olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da yeni açıklamalar yaparak vatandaşları bilgilendiriyor. Başvuru yaparak konut satın alma hakkı elde eden ve peşinat ödemesini yaptıktan sonra taksitleri ödemeye başlayan vatandaşlara cayma hakkı verilecek mi? Vatandaşlar ödedikleri paraları geri alabilecekler mi?

Sosyal konut projesi ile alakalı olarak konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Türkiye’nin 81 ilinde de sosyal konut planlaması yaptık. Nüfus yoğunluğuna göre hangi ilde kaç konut yapılacağını belirledik. Vatandaşlarımızın talepleri de bunda dikkate alındı. Bu projelerin içerisinde okullar, camiler, sosyal donatılar olacak. Vatandaşımız herhangi bir konuda yoksunluk yaşamayacak.” dedi.

BÖLGEYE GÖRE PROJELER YAPILACAK

İnşa edilecek olan sosyal konutların o bölgenin özellikleri dikkate alınarak yapılacağını söyleyen Bakan Murat Kurum, “Her bölge için standart bir konut tipini uygularsanız sıkıntı olur. Antalya, Muğla, İzmir gibi illerde konutların balkon ihtiyacı var. Şanlıurfa ve Gaziantep gibi kentlerde ise geniş balkon ve teras önemli. İnsanlar gece terasında, balkonunda uyuyabilecek şekilde projelendirme yapılıyor. Başka bölgelerde belki daha küçük balkonlar olacak.” ifadelerini kullandı.

SOSYAL KONUTLAR SATILABİLİR Mİ?

Sosyal konutların borcu kapatıldıktan sonra satılıp satılamayacağına dair de konuşan Bakan Murat Kurum, “Vatandaşımız sosyal konut satın aldı ve 5 yıl sonra imkanı oluştu borcunu kapatmak isteyecek. Bunu ödeyerek borcu kapatabilecek. Peki sonra ne olacak? O konut tamamen vatandaşımızın olacak. TOKİ’ye borcu olmadıktan sonra konutu istediği gibi satabilir. Bunun karşısında bir kanuni engel olmayacak.” dedi.

CAYMA HAKKI VAR MI?

Cayma hakkı ile alakalı olarak da bilgi veren Bakan Murat Kurum, “Bir kere sosyal konutların borcu kapatılmadan satışı olamayacak. Vatandaşımız peşinatı ödedi ve taksitleri ödemeye başladı. Bir süre sonra bu taksitler ona ağır geldi, veya işleri bozuldu ödeyemiyor. Biz ona önce ihtar gönderiyoruz. Vatandaşımıza gerekli uyarıyı yapıyoruz mağdur olmaması için. Yine de evi iade edip cayma hakkını kullanabilir. Bu durumda ödediği tüm parayı kendisine iade ediyoruz.” dedi.