Tüm Ambalaj, Plastik, Ambalaj ve Pet Şişe Ürünleri İçin Geri Kazanım Katılım Payı Geliyor!

Market poşetlerinin paralı olması ile başlayan süreç devam ediyor. Ambalaj payı ile poşetlerin yanı sıra pek çok üründe vatandaşa ek maliyet yükü geliyor!
Tüm Ambalaj, Plastik, Ambalaj ve Pet Şişe Ürünleri İçin Geri Kazanım Katılım Payı Geliyor!

Market poşetlerinin paralı olması ile başlayan süreç devam ediyor. Ambalaj payı ile poşetlerin yanı sıra pek çok üründe vatandaşa ek maliyet yükü geliyor!

Ambalaj payı ile tüketicilere pek çok ürün için ek maliyet yükü kapıda!



Konu hakkında özel bir yazı kaleme alan HaberTürk yazarı Ayşe Özek Karasu geri kazanım katılım payı hakkında çok tartışalacak bir yazı kaleme aldı.



Taşıt lastiğinden, envai çeşit pil ve araç bataryası, elektronik ve elektrikli eşya, TV/monitör, aydınlatma ekipmanları, küçük ev aletleri, buzdolabı ve diğer beyaz eşya, içeçek ambalajları, kağıt/karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajları ve ahşap ambalajlara kadar pek çok ürüne geri kazanım katılım payı ücreti yüklenecek.



Geri Kazanım Katılım (Ambalaj) Payı Vatandaşa Yansıyacak!



Ambalaj atıkları hakkında yapılan "yoğurt kabına, cips ambalajına depozito ücreti" haberleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yalanlanmış ve söz konusu rakamların sadece üretcileri ilgilendirdiğini söylemişti.



Ancak konu hakkında açıklama yapan ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer “İlaçta iki tip malzeme bulunuyor. Kutu ve koliler geri kazanıma gidiyor ama ‘prömiyer’ denilen ve ilaçla temas eden kısım geri dönüşüme dahil değil. Tehlikeli atık kısmına giren bu malzemenin imhası da halen açık bir nokta.



Hastane atıklarına dahil değil, orada bir sıkıntı var. Diğer sektörlerde ambalajlardan alınan pay ise tüketiciye yansır. Bu bir yenilik. Genişletilmiş üretici sorumluluğu. ‘Üretici, piyasaya sürdüğü ambalaj atığı oluştuktan sonraki maliyetlere katkıda bulunacak’ diyor. Bize özgü değil, global bir kavram, OECD’de tanımı var.



Belediye ve lisanslı firma da toplasa, üreticinin maliyetine yansıtıyor. Yönetmelik henüz taslak aşamasında. Bizden de görüş istediler. Önce ‘Haziran sonu’ denilmişti, ancak şu aşamada ne zaman uygulamaya gireceği henüz belli değil" diyerek tüm bu maliyetin tüketiciye yansıyacağını iddia etti.



Toplanan Paralar Hazine ve Maliye Bakanlığı Kasasına Gidiyor



Bir başka çok tartışılan konu olan toplanan paraların ne olduğu konusunda da açıklama yapan İmer asıl sorunun bütçe açığı olduğunu iddia ederek “Aslında bütçe açığından kaynaklanan bir ihtiyaç. Çünkü yasada da var.



Toplanan pay Çevre Bakanlığı’na gitmiyor. ‘Bütçeye kaydolur’ diyor, sonra yapılan başka bir düzenlemeyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gidiyor. Aynı poşette olduğu gibi. Poşetteki uygulama daha hızlı yürürlüğe girdi yılbaşı itibariyle. Ancak bakkal ve pazarlar nedeniyle poşette denetim kolay değil. Diğer malzemelerde de yetki Maliye’de…” diyerek çok tartışılacak bir açıklamada bulundu.



10 Liraya Kadar Katkı Payı Alınacak!



2872 sayılı Çevre Kanunu’na 10 Aralık 2018’de getirilen ek maddelere göre plastik poşet başına 15 kuruş geri kazanım katılım payı alınıyor. İlave olarak bilumum taşıt lastiğinden, envai çeşit pil ve araç bataryası, elektronik ve elektrikli eşya, TV/monitör, aydınlatma ekipmanları, küçük ev aletleri, buzdolabı ve diğer beyaz eşya, içeçek ambalajları, kağıt/karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajları ve ahşap ambalajlara adet ya da kilogram başına bir kuruştan 10 liraya katılım payı alınacak.



İmer söz konusu uygulamanın Haziran ayında hayata geçireleceğinin belirtildiğini ancak daha sonra yeni tarih verilmeden uygulamanın ertelendiğini söyledi.



Emlak365.com