Cam balkon yasal mı yasak mı emsal karar açıklandı Yargıtay cezasını açıkladı!

Kahramanmaraş depremi sonrasında tartışmaya açılan cam balkon, balkon kapatma, balkonu mutfağa katma odaya dahil etme konusunda emsal karar açıklandı.
Cam balkon yasal mı yasak mı emsal karar açıklandı Yargıtay cezasını açıkladı!

Cam balkon yasal mı yasak mı emsal karar açıklandı Yargıtay cezasını açıkladı! - Pek çok binada sorunlar yaşanmasına neden olan cam balkon uygulaması hakkında Yargıtay çok konuşulacak bir emsal karara imza attı.

Özellikle de Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan ve 11 ilde binlerce binanın çökmesine neden olan depremde yıkılan binaların birçoğunda izinsiz tadilat yapıldığının ortaya çıkması yeni tartışmaları da beraberinde getirmişti. Deprem riski yüksek olan illerde yapılan izinsiz tadilatlar güvenlik sorunu ortaya çıkartırken pek çok kişi binasında yapılan tadilatları şikayet etmeye başlamıştı.

CAM BALKON YASAL MI, BALKONU ODAYA KATMAK, MUTFAK BALKONUNU KAPATMAK YASAK MI?

Öncelikle binaların dış cephelerinin ve balkonlarında binanın ortak alanı sayıldığı bilinmelidir. Bu nedenle balkonunda tadilat yaptırmak isteyen kişilerin mutlaka o binada yaşayan diğer kat maliklerinin en az beşte dördünün yazılı izni ve onayını alması şarttır. Yani 5 daireli bir bina ise en az 4 daire bu tadilata izin ve onay vermelidir.

CAM BALKON KANUNU NEDİR?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 19. maddesine göre “Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz" maddesine yer verilmektedir.

cam-balkon-karari.jpg

Yargıtay tarafından binanın dış görüntüsünü değiştiren işlemlerin projede olmaması, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı olmadığı sürece cam balkon yaptırma, cam balkon yaptırılarak oda ile balkon arasında duvarın kırdırma işlemleri kanuna aykırı olarak değerlendirilip, eski hale getirilmesi (yıktırılması) yönünde karar verilmektedir.

Bu nedenle yazılı izin alınmadan yapılan cam balkonlar hakkında yıkım kararı çıkarılabilmekte olup, cam balkon dahi olsa kişilerin mutlaka yaptırmadan önce mümkünse noter onaylı komşularından yazılı izin almaları şartı yerine getirilmelidir.