Seçim sonuçları ne zaman açıklanmaya başlayacak! YSK saat kaçta yayın izni verecek?

2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi için vatandaşlar sandık başına gittiler. Oy kullanan vatandaşlar saat kaçta seçim sonuçlarının açıklanmaya başlayacağını merak ediyorlar. Sonuçlar saat kaçta belli olmaya başlayacak?
Seçim sonuçları ne zaman açıklanmaya başlayacak! YSK saat kaçta yayın izni verecek?

Türkiye’nin aylardır beklediği kritik seçim için vatandaşlar bugün sandık başına gittiler. Türkiye’nin 81 ilinde kurulan sandıklarda vatandaşlar saat 08:00’dan itibaren oy kullanmaya başladılar. Saat 17:00’a kadar oy verme işlemi devam edecek. 17:00 itibariyle oy verme işlemine son verilecek. Ancak 17:00’da sandık başında olan vatandaşlardan sandık başkanı kimliklerini alarak oy vermelerini sağlayacak. Bu saatten sonra gidenlere ise oy kullandırılmayacak. Peki sayıma saat kaçta geçilecek?

SAYIM SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

YSK’nin koyduğu kurallara göre sandıklarda oy sayımlarının başlayabilmesi için o sandıkta oy verme işleminin tamamen sona ermesi bekleniyor. Bu da saat 17:00’da olabilecek. Saat 17:00’dan sonra her sandıkta sandık başkanı gözetiminde sandık görevlileri tarafından oy sayımına başlanacak.

Oylar sayıldıktan sonra oluşturulacak olan seçim sonucu tutanağı ile oylar bir torbaya konulup mühürlenecek ve sandık görevlileri tarafından ilçe seçim kuruluna teslim edilecek.

SEÇİM SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANMAYA BAŞLANACAK?

Seçim sonuçlarının açıklanmasına dair şu anda yayın yasağı bulunuyor. YSK tarafından konulan bu yayın yasağına göre televizyonlar, gazeteler ve internet haber kaynakları saat 21:00’a kadar seçim sonuçlarını açıklayamayacaklar. Bu saatten önce seçim sonucu açıklamaya başlayacak olan yayın kuruluşuna YSK tarafından cezai işlem uygulanacak. Ancak YSK bu yayın yasağı saatini ikinci bir karar alarak daha erken bir saate çekebilecek. Her seçimde rutin olarak uygulanan bu yayın yasağı saat 18:00 ile 19:00 arasında kalkabiliyor. Bundan dolayı YSK’nın kararı şimdiden beklenmeye başlandı.