Müteahhitlerden TOKİ'nin deprem konutlarında ihale yöntemi değişsin önerisi!

TOKİ tarafından inşa ettirilecek olan deprem konutları için müteahhitlerden ihale yönteminin değişmesi yönünde talep geldi. İhale yönteminin değişmesi durumunda konutların daha kısa sürede inşa edilebileceği belirtildi.
Müteahhitlerden TOKİ'nin deprem konutlarında ihale yöntemi değişsin önerisi!

Deprem felaketinin ardından deprem bölgesinde yeni konutların inşasına büyük bir hızla başlandı. TOKİ tarafından davet usulü ile ihale yapılarak bazı konutların inşası başlatıldı. Mart ayında ise 270 bin konut ve köy evi için çalışmalar başlayacak. Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Başkan Vekili Nedip Şimşek bir açıklama yaparak deprem konutları için ihale yönteminin değişmesi gerektiğini söyledi.

STOKÇULUK ŞİKAYETİ!

TOKİ’nin deprem konutları için ihalelere başladığını söyleyen Nedip Şimşek, “TOKİ bazı illerde konutlar için ihaleye çıktı ama burada ham madde konusunda stokçuluk olmasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Müteahhitlik firmaları da bundan çekiniyorlar. Örneğin yalıtım malzemeleri için firmalara 1 yıldan önce teslimat yapamayız denilebiliyor. Bölgede demir çelik fabrikaları hasar aldı denilerek fiyatlar yukarıya çekiliyor. Ham maddenin temininde sıkıntı yaşanıyor ve firmalar bundan ürküyorlar. Buna rağmen biz devletimizin yanındayız ve ihalelere giriyoruz.” dedi.

İHALE YÖNTEMİ DEĞİŞMELİ!

İhale yönteminin değişmesini talep eden Nedip Şimşek, “TOKİ şu anda 400-500 konutluk paketler halinde ihaleler açıyor. Biz bu konutların daha kısa sürede bitirilmesi için daha küçük parçalarda ihale edilmelerini öneriyoruz. Eğer bu konutlar 1 yıl içerisinde teslim edilecekse bu yükü tek bir müteahhide vermek yerine paylaştırmak lazım. 500 konutluk bir projeyi 1 yıl içerisinde tamamlayıp teslim edecek firmalar elbette var. Ancak küçük parçalara bölünürse daha hızlı bir şekilde inşa süreci yaşanır.” ifadelerini kullandı.

TOKİ konutlarının depreme karşı dayanıklı inşa edildiğini söyleyen Nedip Şimşek, “TOKİ konutlarında tünel kalıp şartı var. Ancak piyasada da tünel kalıp sıkıntısı bulunuyor. Üretime hız verilirse müteahhitler de daha hızlı bir şekilde inşaatları bitirirler. TOKİ konutları için zemin etütleri yapılıyor. Çok katlı olmayan bu konutlarda perde beton da kullanılınca depreme karşı güvenli oluyor. Özel sektörde ise müteahhit işini iyi yapsa bile zemin etüdü olmadığı için sorun oluyor.” şeklinde konuştu.