TOKİ Başkanı Ömer Bulut deprem bölgesinde konut inşaatlarının nasıl hemen başladığını açıkladı!

TOKİ Başkanı Ömer Bulut deprem bölgesinde inşa edilecek olan konutlar ile alakalı olarak kapsamlı bir açıklama yaptı. Konutların depreme dayanıklı olacağını söyleyen Ömer Bulut inşa edilecek yerlere dair de bilgi verdi.
TOKİ Başkanı Ömer Bulut deprem bölgesinde konut inşaatlarının nasıl hemen başladığını açıkladı!

TOKİ Başkanı Ömer Bulut deprem felaketinin yaşandığı yerlerde yapılacak konutlara ilişkin kapsamlı bir açıklama yaptı. Etüt çalışmaları tamamlanmadan konutların projelendirilmesine başlanmayacağını belirten Ömer Bulut bölgede yapılan çalışmaları yerinde incelemeyi sürdürüyor.

ZEMİN ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Deprem bölgesinde inşa edilecek konutların çalışmalarının bir kısmının sahada bir kısmının da laboratuvarda sürdüğünü belirten Ömer Bulut, “Konut kriterlerimiz önemli. Zemin, fay hattına uzaklık ve kat yüksekliği kriterlerimiz var. Tünel kalıp sistemi ile güçlü taşıyıcı sistem de olmazsa olmazlarımızdan. Önce zemin çalışması yapıyoruz. Bu çalışma tamamlandıktan sonra konutların projelendirmesine başlayacağız. Zemin çalışmasında jeolojik ve jeoteknik raporlar var. Zeminin yapısını tam olarak bilebiliyoruz. Deprem, heyelan gibi durumlarda arazi ne şekilde hareket edecek öngörebiliyoruz. Taşıma gücünün ne olacağına dair karar da verebiliyoruz. Bu hususlara dikkat edilerek konutlar inşa edilecek.” dedi.

TOKİ DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞMALARI YOĞUNLAŞTIRDI

TOKİ’nin önceliğinin deprem bölgesi haline geldiğini söyleyen Ömer Bulut, “Burada büyük bir felaket ile karşılaştık. Biz kurum olarak Türkiye genelinde yoğun bir şekilde konut imalatı yapıyoruz. Ancak burada bir aciliyet var. Bundan dolayı diğer kentlerdeki konut imalatlarımızı biraz yavaşlatarak deprem bölgesine yoğunlaştık. Kalıcı konutlar bu bölge için çok hayati öneme sahip.” ifadelerini kullandı.

133 BİN TOKİ KONUTUNDA CAN KAYBI OLMADI

Konut inşaatlarında en önemli adımın yer seçimi olduğunu söyleyen Ömer Bulut, “Bir konut inşa edecekseniz onun en önemli adımı yer seçimidir. Bunu zaten biz biliyorduk ve konutlarımızı inşa ederken dikkat ediyorduk. Ancak bunun önemini deprem felaketinde bir defa daha ülkece acı bir şekilde tecrübe ettik. Bunun için de deprem bölgesinde daha güvenli alanlara yöneldik. Deprem bölgesinde bizim inşa ettiğimiz 133 bin konutumuz vardı ve bu konutlarda herhangi bir sorun olmadı. Hasar alan binalarımız oldu ama can kaybı yaşamadık.

ZEMİN ÇALIŞMASI DEPREM ÖNCESİ YAPILMIŞ ALANLARDA İNŞAATLAR BAŞLADI!

Bütün illerimizde potansiyel rezerv konut alanları belirlenmiş durumda. Buralarda sondaj ve etüt çalışmalarına devam ediyoruz. Biz her il ve ilçe için daha önceden hazır konut alanları belirlemiştik. Yani bu duruma hazırlıklıydık. Sosyal konut projesi çalışmamız da zaten vardı. Dolayısıyla hemen konut inşaatına başlayacağımız alanlar var, bunların çalışmaları yapılmış. Islahiye, Nurdağı, Kilis, Hahta gibi yerleşim yerlerinde kalıcı konutların inşaatlarına başladık. Buraların zemin etüt çalışmaları deprem öncesinde yapılmıştı. En azından zemin açısından hazır alanlarımız vardı. Küçük bir revizyon yaparak bu alanlarda inşaatlara başladık.” şeklinde konuştu.