TOKİ'nin inşa edeceği deprem konutları böyle olacak!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) deprem bölgesinde evleri yıkılan veya ağır hasar gören vatandaşlar için konut inşasına başlamanın planlamasını yaptı. Buna göre 30 bin konutluk ilk etap Mart ayının başında inşa edilmeye başlanacak.
TOKİ'nin inşa edeceği deprem konutları böyle olacak!

Deprem felaketinin ardından bölgede çok sayıda vatandaş evsiz kaldı. Yıkılan evlerin yanında ağır hasarlı evler de sorun oldu. Bundan dolayı vatandaşlar evsiz kaldılar. Bu vatandaşlar için geçici barınma yolları bulunsa da bunlar geçici çözüm olacak. Kalıcı çözüm ise TOKİ eliyle inşa edilecek konutlar olacak. TOKİ bu konutların inşası için planlama yapmaya başladı.

TOKİ KONUT İNŞASINA BAŞLIYOR!

TOKİ tarafından deprem bölgesinde konut inşasına hemen başlanacak. Bunun için Mart ayının başını hedef olarak belirleyen TOKİ ilk etapta 30.000 konutun inşasına başlayacak. Kademeli olarak diğer konutların da inşası yapılacak. Tüm bu konutların tesliminin 1 yıl içerisinde yapılacağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı.

FAY HATLARINDA KONUT İNŞA EDİLMEYECEK!

Deprem bölgesine yeni konutların inşa edilebilmesi için çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yoğun bir çalışma içerisine girdi. Hasar tespit çalışmaları tamamen bittikten sonra yeni konutların nerede inşa edileceğine karar verilecek. Yerinde ihya edilebilecek olan konutlar için bir alan aranmayacak ve olduğu yerde inşa edilecekler. Ancak yerinde ihyası mümkün olmayan, fay hattı üzerinde bulunan konutlar için ise rezerv alanlar tespit edildikten sonra inşaat süreci başlatılacak.

FAT HATTI DIŞINDA DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN OLACAK!

Zemin etüt raporu çıkarıldıktan sonra konutların inşa edilebileceği uygun alanlar belirlenecek. Bu alanların fay hattı dışında olmasına önem verilecek. Her bir parsel için ayrı ayrı temel ve statik hesapları yapılacak. Bir rapor haline getirilecek olan bu çalışmanın ardından Deprem Yönetmeliği başta olmak üzere tüm kanun ve yönetmeliklere uygun olarak projeler hazırlanacak.

DEPREME KARŞI SiSTEMLER UYGULANACAK!

Deprem felaketinin ardından bölgede yapılacak olan konutların nitelikleri de ortaya çıktı. Buna göre bu konutlar zemin artı 3-4 kat olacak. TOKİ’nin konutlarında uygulanan radye temel, tünel kalıp taşıyıcı sistem, yüksek beton dayanımı gibi depreme karşı sistemler yeni konutlarda da uygulanacak. 1 yıl içerisinde inşa edilecek olan konutlar tamamlandıkça etap etap hak sahibi depremzedelere teslim edilerek güven içerisinde yaşamaları sağlanacak.