Yüzde 60'ını devlet ödeyecek! TOKİ 2+1 ve 3+1 konutları 2 yıl geri ödemesiz 20 yıl taksitle verecek!

Deprem felaketinin ardından yıkılan evlerin yerine inşa edilecek yeni konutlara ilişkin detaylar belli olmaya başladı. Depremzedelerin hangi koşullarda bu evlere sahip olacaklarına dair bazı ayrıntılar netleşiyor.
Yüzde 60'ını devlet ödeyecek! TOKİ 2+1 ve 3+1 konutları 2 yıl geri ödemesiz 20 yıl taksitle verecek!

Türkiye çok büyük bir deprem felaketi ile karşılaşırken bundan sonrası için de planlamalar yapılıyor. Arama kurtarma çalışmalarında artık sona yaklaşıldı. Kahramanmaraş, Adıyaman, Adana, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya, Hatay, Şanlıurfa ve Elazığ’da yıkılan evlerin ve dükkanların yerine yenileri inşa edilecek. Bu yeni konutların inşası için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çalışmalar başlatıldı.

TOKİ İNŞA EDECEK!

Deprem bölgelerinin yeniden inşası TOKİ üzerinden yapılacak. Bunun için yıkıma uğrayan il ve ilçelerde konutların inşa edileceği alanlar belirlendi. Bazı konutlar oldukları yerde ihya edilerek yeniden inşa edilecekler. Bazı konutlar ise fay hatlarının tam üzerinden çekilip daha korunaklı zemine sahip alanlarda inşa edilecekler. Çevre Bakanlığı tüm bu çalışmaları yaparak yeni inşa alanlarını belirledi.

30 BİN KONUT İÇİN PROJELENDİRME BİTTİ!

TOKİ uzun yıllardır Türkiye’de hem afet konutları inşa ediyor hem de sosyal konut yaparak dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapıyor. TOKİ’nin elinde çok sayıda hazır proje bulunuyor. Hızlı bir şekilde deprem bölgesinde konutların inşa edilebilmesi için bu hazır projeler kullanılacak. Zemin artı 3-4 kat olacak şekilde yeni konutlar belirlenen alanlarda inşa edilecek. İlk etapta tüm illerde toplam 30 bin konutun inşasına başlanacak. 30 bin konutun temelleri ise Mart ayı içerisinde atılacak. Geri kalanlara ise etap etap başlanılacak.

DEPREM KONUTLARININ KOŞULLARI NETLEŞİYOR!

Deprem nedeniyle inşa edilecek olan afet konutlarının depremzede vatandaşlara hangi koşullarda verileceğine dair Sözcü’den Veli Toprak çok önemli bir iddiada bulundu. Buna göre bu konu son yapılan AK Parti MYK toplantısında gündeme geldi ve bazı kararlar alındı.

Alınan kararlara göre deprem konutları yatay mimari esasıyla inşa edilecek ve bu konutları 2+1 ile 3+1 planlarında yapılacak. Evi yıkılan veya ağır hasarlı olduğu için yıkılacak olan depremzedelere devlet iki teklif yapacak. Evi yıkılan depremzede ya 3+1 konut alacak veya 2+1 iki tane konut almayı tercih edecek. 2+1 konutları almayı kabul edenler bir fark ödemesi yapacaklar.

3+1 konutların inşaat maliyetlerinin yüzde 60’ını devlet karşılayacak. Kalan yüzde 40’lık kısmı ise depremzede vatandaşlar uzun vade ve düşük taksitle ödeyecekler. Depremzedelere verilecek olan bu konutlar için ilk 2 yıl herhangi bir taksit ödemesi yapılmayacak. 2 yıldan sonra başlayacak lan taksit ödemeleri 20 yıl vadeli olacak şekilde planlanacak. Örneğin 1 Milyon TL maliyeti olan bir konutun 600 Bin TL’sini devlet karşılayacak. Kalan 400 Bin TL için ise depremzede vatandaşlar 2 yıl sonra ödemeleri başlayacak şekilde 20 yıl vadede ödeme yapacaklar.